Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Aktif Karbon Nedir? Nerelerde Kullanılır? Ne İşe Yarar?

20-10-2023 14:26
Aktif Karbon Nedir? Nerelerde Kullanılır? Ne İşe Yarar?
Son zamanlarda adını sıkça duyduğumuz aktif karbon konusunu detaylarıyla incelemeye alıyoruz. “Aktif karbon nedir, ne işe yarar? ve “aktif karbonun faydaları nelerdir?” yazımızın devamında!
 

Aktif Karbon Nedir?

Aktif karbon veya amorf karbon denilen bu madde aslında kömürün farklı bir tipi karbon elementinin allotropudur. Aktif karbon, farklı boyutta çok geniş iç yüzey alanına ve gözenek yapısına sahip olup bundan dolayı da gaz ve sıvı fazdaki organik ve inorganik maddeleri adsorb etme kapasitesi yüksek bir grup maddeyi tanımlamaktadır. Odun, kömür, linyit ve mangal kömürü gibi madenlerden veya zeytin çekirdekleri, bambu, hindistan cevizi kabuğu, meyve çekirdekleri, botanik orijinli maddeler gibi malzemelerden çıkarılır. Bu maddelerden aktif karbon üretilebilmesi için yüksek bir sıcaklığa kadar ısıtılması gerekir. Yüksek sıcaklık ve basınç verilerek bu hammaddelerden çeşitli gözenekli yüzeye adsorplayıcı özelliğe sahip aktif karbon elde edilir. 

Aktif Karbon Nerelerde Kullanılır?

Kozmetik sektöründen yiyecek ve temizlik sektörüne kadar gündelik yaşamda adı sıkça duyulan birçok ürün dahil olmak üzere insan hayatının her yerine yayılan aktif karbonun kullanım alanları olabildiğine uzamaktadır. Geçmişte çok duyulmasa da aktif karbonun emici ve tutucu özelliği nedeniyle kullanımının 1. Dünya Savaşı’na kadar dayandığı biliniyor. O Dönemlerde askerlerin gaz maskelerinin yapımında kullanılmaya başlandığı tıp alanında kullanıldığı kaynaklarda açıklanıyor.
Bunun dışıda aktif karbon su temizleme sistemlerinde, koku giderilmesinde, atıklardan toksik maddelerin arındırılmasında, toksik veya istenmeyen gazların arındırılmasında gibi birçok adsorblayıcı uygulamalarda kullanılmaktadır. Aktif karbon, adsorpsiyon kapasitesi sayesinde zararlı maddeleri tutma ve temizleme özelliği gösterir. Bu nedenle su ve hava arıtmasında, kimyasal süreçlerde, gıda ve ilaç endüstrisinde, Maske ve filtrelerde, solunum cihazlarında, solventlerin arıtılmasında, kimyasal gaz maskelerinde, altın ve gümüş rafinasyonunda ve daha birçok endüstriyel uygulamalarda yaygın bir şekilde kullanılan bir malzemedir.
 

Aktif Karbonun Faydaları Nelerdir?

 
Hayatımızın birçok alanında rol alan aktif karbonun insan sağlığı için faydalarını şu şekilde sıralayabiliriz;

1- Ağız ve Diş Sağlığını Korur:  Aktif karbonlu diş macunları son yıllarda ağız ve diş bakım ürünleri arasında yıldızı yükselen ürünlerdir. Bunun nedeni ise aktif karbonun etkili diş beyazlığında fark yaratmasıdır. Diş macunlarında kullanılmasının diğer bir amacı, ağız boşluğu ve dişlerde bulunan zararlı organik ve inorganik maddeleri yapısına bağlayarak veya adsorb ederek uzaklaştırılmasını sağlar. Ağız içindeki asidi azaltarak, ağız PH’ını dengeler. Uygun miktarda yutulduğunda hiçbir zararı yoktur hatta zararlı ve zehirli kimyasalları tutarak vücuttan atılmasını sağlayarak yararlı etki göstermektedir. Diş macunlarında kullanılan miktarın sağlık açısından zararsız olduğu görüşü yaygındır. Fakat fırçalamadan sonra ağzı bol su ile temizlemek gerekir. Ayrıca ağızda leke oluşturucu ve diğer toksinleri kendisine fiziksel hapsederek veya kimyasal bağlayarak uzaklaştırılmasını sağlar. Dişlerdeki plak ve lekeleri temizlemekte etkilidir. Bu nedenle hem korur hem etkili bir beyazlık sağlar.

 
2- Cilt Güzelliğinde Etkileri : Aktif karbonun geniş gözenekli bir yapısı olması sebebiyle güzellik sektöründe gözenek temizleyici olarak kullanılmaktadır. Derinlemesine gözeneklerin temizlenmesine etkisi olan aktif kömür de denilen bu madde cildin PH dengesini sağlayarak sivilce, akne ve siyah nokta sorunlarının da oluşmasına engel olur.


3- Panzehir Özelliği: Zehirlenme tedavilerinde mucizevi etki gösteren aktif karbon aşırı dozda ilaç tedavisinde bir nevi detox görevi görür. Zehirlenmenin türüne bağlı olarak uygulama dozu değişiklik gösterir. Böbrek fonksiyonlarına yardımcı olur çünkü vücutta filtre görevi gören böbreklerin toksinleri atmasına destek sağlar.


4- Saç Dökülmesini Engeller :  Yapılan araştırmalara göre aktif karbonun saç dökülmesi ve kepek oluşumunda saç köklerinde birikmiş zehirli kimyasalları temizleyerek saçların daha sağlıklı ve canlı olduğu iddia edilmektedir.


5- İnsan Sağına Etkileri: Sudaki şeker, laktoz gibi bileşenleri gideren aktif karbon, vücuttaki gazı ve şişkinliği azalttığı bilinmektedir. Kolesterol sorunu yaşayanların da tercihleri arasında yer alan aktif karbon, hem kolesterolü düşürmesi hem de yan etkisinin neredeyse olmaması nedeniyle sıklıkla tercih edilir.


Bembeyaz İnci Gibi Dişler Agarta Aktif Karbon Diş Macunu ile Artık Hayal Değil

İçten bir gülümsemenin olmazsa olmazı bembeyaz parlak dişlerdir. Çay, kahve asitli içecekleri sıklıkla tüketiyorsanız ya da sigara içiyorsanız düzenli diş fırçalasanız bile dişlerinizdeki sararma ve lekelerin gülüşünüzü etkilediğinin farkındasınızdır.

Biliyoruz ki içten sağlıklı ve mutlu gülümselemeler kendinizi iyi hissettiğiniz kadar çevrenizin enerjisini de yükseltecektir. En etkili diş beyazlatma yöntemlerinden olan aktif karbonu hindistan cevizi kabukları kullanılarak, doğal kozmetik yöntemlerine uygun formüle ederek içeriği tamamen doğal yağlar ve bitkilerden oluşan Agarta Aktif Karbon Diş Macunu deneyebilirsiniz!

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.