Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? Evde Cilt Bakımı

31-05-2022 00:00
Cilt Bakımı Nasıl Yapılır? Evde Cilt Bakımı

Cilt bakımı yoğun iş temposu ve hayat koşturmacası arasında çoğu zaman ihmal edilse de, aslında bakımı en çok hak eden organlarımızdan biridir.

Cilt bakımı gereklidir çünkü, cilt çevresel koşullardan etkilenmeye en açık ve ve aynı zamanda da en hassas organlarımızdan biridir. Ayrıca cilt görünüşümüzü doğrudan etkilediği için ayrıca özen ve ilgi ister. 

Hemen belirtelim, en az cilt bakımı kadar doğru cilt bakımı yapmakta önemlidir. Gün içinde çevre şartları ve şehir hayatının yoğunluğunun yansıdığı cildimiz için uygulanan bakım bazen yanlış uygulamalar da içerebilir.

Bu yüzden kulaktan dolma bilgiler ve güvenilir kaynağa dayanmayan cilt bakım tavsiyeleri her zaman arzu edilen sonucu vermeyebilir. Yanlış uygulamalardan korunmak ve cilt özelliklerine en uygun bakım rutini oluşturmak oldukça önemlidir.

Doğru bir cilt bakımI nasıl yapılırEvde cilt bakımı püf noktaları ve cilt bakımına dair her şeyi yazımızda bulabilirsiniz.

Cilt Bakımı Nedir?

Cildin doğal işlevini yerine getirirken aynı zamanda sağlıklı olması, ışıltılı görünmesi için yapılan işlemlerin tümü cilt bakımı olarak adlandırılır.

Cilt bakımı kişiye, kişinin cilt tipine, yaşadığı çevreye ve cildin ihtiyaç duyduğu bakıma göre farklılık göstermelidir. Bu nedenle kişi, ihtiyacı olan doğal bakım ürünleri alanında ne kullanacağını iyi belirlemeli ve düzenli bir şekilde uygulanmalıdır.

Cilt bakım rutini cildin sağlıklı olması ve güzel görünmesi için;

  • Temizleme,
  • Yatıştırma,
  • Nemlendirme,
  • Güneşin zararlı etkilerinden koruma,
  • Vitamin ve mineral desteği sağlama gibi adımlar içerir.

Tek bir ürün ile bu bakım rutinini sağlamak pek mümkün değildir. Cildin ihtiyaç duyduğu cilt bakım ürünlerini belirlemek ve kendinize özel bir cilt bakım rutini oluşturmak genç ve sağlıklı görünmeniz adına gereklidir.

Cilt Bakımı Neden Gereklidir? Faydaları Nelerdir?

Cildinizi korumak, sağlıklı bir cilde sahip olmak ancak ona iyi baktığınızda mümkün olur. Bu nedenle ileride oluşması muhtemel cilt problemlerinin önüne geçmek ve cildinizin mevcut sorunlarını gidermek adına cildinize en uygun cilt bakımını yapmalısınız.

 

 

Çoğu zaman bilinenin aksine, cilt bakımı sadece cilt problemleri yaşayan kişilerin yapması gereken bir rutin değildir. Olası cilt sorunlarının önüne geçebilmek ve uzun süre genç görünebilmek için düzenli bir bakım alışkanlığı edinmelisiniz.

Cilde düzenli olarak uygulanan bakım işlemleri pek çok faydayı birlikte sağlar. Doğru bir cilt bakımı;

  • Cildinizi temizler ve çevresel faktörlerden dolayı oluşan kirlerden arındırır.
  • Cildinizde oluşan siyah nokta ve aknelerin giderilmesine yardımcı olur.
  • Cilt gözeneklerini sıkılaştırır.
  • Cildinizde oluşan deformasyonları azaltır.
  • Cildinizde oluşan renk tonu dengesizliklerini ortadan kaldırır.
  • Cildinizi nemlendirir ve yaşlanma belirtilerini geciktirir.
  • Güneşin zararlı etkilerinden cildi korur.

Cilt Tipine Göre Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Sağlıklı bir cilt için cilt bakımını düzenli bir şekilde uygulamak kadar cilt tipini bilmek ve ona uygun bakımı sağlamak da  önemlidir.

Genel özellikleri açısından cilt tipleri;

  • Kuru cilt tipi, 
  • Yağlı cilt tipi,
  • Karma cilt tipi,
  • Hassas cilt tipi,
  • Normal cilt tipi olarak tanımlanabilir.

Kuru cilt bakımı

İç ya da dış koşullar nedeniyle epidermis tabakasının yeterli cilt yağını üretememesi ile ortaya çıkan kuru ciltler için cildin ihtiyacı olan nem dengesini sağlamak gerekir.

Kuru cilt için bakım yapılırken cildi tahriş etmeden arındırma sağlayan temizleme sütü, yatıştırıcı tonik ve nemlendirici ürünler kullanmak gerekir. 

Yağlı cilt bakımı

Cildi koruyan ve nem dengesini sağlayan sebumun fazla üretilmesi yağlı cilde neden olur. Yağlı cilt tipinde gözeneklerin temiz kalması önemli olduğu için cildi derinlemesine temizlemek gerekir.

Yağlı ciltler için temizleme jeli, tonik ve peeling kullanılabilir. Tercih edilen bakım ürünleri, sebum üretimini dengelemeye yardımcı olmalıdır.

Ayrıca nemlendirici tercihinin su bazlı ürünlerden yana yapılması, cildin parlama görünümünü ortadan kaldırmak için önemlidir.

Karma cilt bakımı

Karma cilt burun ve alın bölgesini kapsayan ve T bölgesi denilen kısmın yağlı, yanakların ise kuru olduğu cilt tipidir.

Karma ciltler için cilt bakımı yapılırken burun ve alın bölgesindeki yağı dengeleyen temizleyici ürünler seçmek gerekir.

Tonik ve peeling yanı sıra nemlendirici maskeler kullanılabilir. Karma cilt tipine uygun formüldeki nemlendirici yine cilt bakımının en önemli ürünleri arasındadır.

Hassas cilt bakımı

Hassas cilt iklim, hava şartları, duygu değişimi gibi iç ve dış etkenlere karşı hızlı tepkiler veren cilt tipidir. Bu cilt tipi alerjiye yatkın olduğu için ürün seçimi bilinçli olarak yapılmalıdır.

Ciltte oluşabilecek reaksiyonları en aza indirgeyecek temizleyici ürünler ve tonikler alkolsüz ve sülfatsız seçeneklerden olmalıdır.

Nemlendirici ve güneş koruyucu krem kullanmak da hassas ciltler için oldukça önemlidir. 

Normal cilt bakımı

Normal cilt tipi cildin yağ ve nem oranının fazla ya da az olmadığı dengeli ciltlerdir. Bu cilt tipinde belirgin sorunlar olmasa bile cildin doğal dengesini korumak için bakım yapılmalıdır.

Temizleme ürünleri yanı sıra tonik maske ve nemlendirici kullanılabilir. Ayrıca uygun faktörde bir koruyucu ile güneş kremi kullanmak gereklidir.

Normal cilt tiplerinde besleyici ürünler kullanmak ciltte yaşanması muhtemel sorunların önüne geçer.

Evde Cilt Bakımı Nasıl Yapılır?

Evde cilt bakımı yaparken bilinçli olmak önemlidir. Farklı bakım ürünlerinin yanlış olarak yüze veya cilde uygulanması yarardan çok zarar getirebilir.

 

 

Evde cilt bakımı uygularken öncelikle cilt tipinizi belirlenmeli ve  takip edilmesi gereken bir sıra olmalıdır. Cilt tipini belirledikten sonra edindiğiniz ürünler ile yapılacak cilt bakımı sırası şu şekildedir:

  • Öncelikle temizleme sütü ve ya jeli ile cildinizi temizleyin.
  • Tonik yardımı ile cildi arındırın ve yatıştırın.
  • Cilt tonunu eşitlemek ve ölü hücrelerden arındırmak için peeling yapabilirsiniz.
  • Cildin ihtiyacına uygun bir maske kullanabilirsiniz.
  • Cilt yaşınıza uygun anti aging ya da retinol içeren serum kullanabilirsiniz.
  • Cilt tipinize uygun bir nemlendirici ile cildinizi nemlendirin.
  • Özellikle dışarı çıkarken güneş koruyucu krem mutlaka kullanın.

Belitilen adımlar yanında bol su içmeyi ihmal etmeyin. Sağlıklı ve düzenli beslenmeye dikkat edin, besinleri doğrudan cilde uygulamak yerine yiyerek tüketmeye özen gösterin.

Cilt Bakımı Ne Sıklıkla Yapılmalıdır?

Cilt tipine uygun, detay içermeyen uygulanması kolay bir cilt bakımı rutini günlük olarak yapılmalıdır. Kişinin sabah uyandığında ve akşam yatarken cildine uyguladığı temizleme nemlendirme gibi basit uygulamalar cildinizin doğal dengesini uzun zaman korur. 

Cilde günlük uygulamalar içinde temizleme, tonik uygulama ve nemlendirme yapmak gerekir. Ayrıca güneşin etkisinden korunmak için günlük güneş kremi kullanılmalıdır. Özellikle gün sonunda makyaj ve benzeri gibi dış etkenlerden cildi arındırmak önemlidir.

Günlük bakımın dışında cilde 2-3 günde bir maske uygulayarak nemlendirme sağlanabilir. Peeling ve benzeri yöntemler de haftada bir uygulamak yeterli olur. Bu ürünlerin dışında problemli bölgeler için kullanılması gereken kremler düzenli uygulanmalıdır.

En İyi Cilt Bakım Ürünleri Hangileridir? 

En iyi cilt bakım ürünleri size ve cilt tipinize uygun olan ve fayda sağlayan ürünlerdir. Bunun için ürünlerin bileşenleri hakkında bilgi sahibi olmak, detaylı araştırma yapmak ve doğal içerikteki ürünleri tercih etmek gerekir.

Cildin sağlıklı ve güzel görünmesini sağlayacak ürünleri kullanırken doğaya ve hayvanlara zarar vermeyen markalar tercih edilebilir.  

Cildi korumak ve bakım sağlamak, gün içinde az da olsa vakit ayırmak kendinize yapabileceğiniz en büyük iyiliklerin başında gelir. Cildiniz için sağladığınız koruma uzun yıllar içinde sizin sağlıklı ve genç görünmenizi sağlayacak önemli bir anahtardır.

Bunun için yapmanız gereken ise size uygun cilt bakım ürünlerini kullanarak günlük cilt bakımı rutini oluşturmaktır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.