Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

El Temizleme Jeli Nasıl Kullanılır?

04-08-2020 00:00
El Temizleme Jeli Nasıl Kullanılır?

Tıbbi olarak kullanıma uygun el temizleme jeli seçmek ve böylelikle COVID-19'a karşı koruma sağlama amacıyla ellerinizi temiz tutmak için ihtiyaç duyacağınız bilgileri size sunmak istiyoruz.

El Temizleme Jeli Seçimi

Artık hepimiz koronavirüs pandemisi nedeniyle el hijyeni öneminin farkındayız, ancak hala tam olarak neyin en çok işe yaradığı konusunda kafa karışıklığı var. Son dönemde alkol bazlı el jelleri insanlar için adeta altın değerinde. Ancak, el dezenfektanı ürünlerinin tamamının tıbbi olarak uygun olmadığını ve hijyeni tam olarak sağlayamadığını bilmemiz gerekir. 

Siz de şu anda evde kalan milyonlarca kişiden biriyseniz, el yıkama en iyi seçenek. Ama ne tür bir el jeli veya sabun kullanacağınız çok önemli. Bir mikrobiyolog gözüyle; el dezenfektanı ve sabun konusunda aranacak temel özellikler ve el mendilleri gibi natiflerin işe yarayıp yaramadığı hakkında size değerli bilgiler vermek istiyoruz.

El Temizleme Jeli ve Corona Virüsüne Karşı Etkisi

Sabun ve alkollü el temizleme jeli neden koronavirüse karşı etkilidir? Her şey şu anda mücadele vermekte olduğumuz virüs türüyle ilgilidir. COVID-19 etrafında koruyucu tabaka olan bir virüstür. Bu, RNA'nın (nükleik asit - viral genetik materyal) bir lipit (yağlı) tabaka ile kaplandığı anlamına gelir.

Sabun, bu lipit tabakasını çözerek virüsün parçalanmasını sağlayabilir ve hücrelerimize bağlanmasını engelleyebilir. Alkol bazlı el dezenfektanları da benzer şekilde çalışır, lipit katmanını parçalayarak virüsü etkisiz hale getirir.

 

 

Hangi El Dezenfektanını Almalısınız?

Antibakteriyel ürünler arasında en önemlisi olan el dezenfektanının işe yaraması için en az % 60 alkol içeriğine sahip olması gerekmektedir. Leicester Üniversitesi'nde klinik mikrobiyoloji profesörü olan Dr. Primrose Freestone, bir el temizleme jelinin COVID-19 dahil olmak üzere virüsleri etkisiz hale getirmesi için % 60-95 oranında alkol içeriğine ihtiyaç duyduğunu açıklıyor.

Çoğu alkol bazlı el dezenfektanı jeli bir veya daha fazla alkol türü içerir: etanol, izopropanol - veya ikisinin bir kombinasyonu. Ne kadar içerdiğini görmek için etiketi kontrol edebilirsiniz. Belli başlı markaları kontrol ettiğimizde, ürün etiketlerindeki bilgilere göre en yüksek alkol içeriğinin %70 olduğunu, daha sonra %66, %63, % 56.7 gibi değerlerde etanol içerdiğini fark ettik.

El dezenfektanının bir dezavantajı; terli, yağlı veya gözle görülür derecede kirli ellerde işe yaramaması ve ellerinizin tüm yüzeyini tamamen kaplamak için çok fazla kullanma ihtiyacı duyulmasıdır. Alkol bazlı el temizleme jeli nin sık şekilde kullanımı, birçok nemlendirici kullanmanıza rağmen cildinizi tahriş edebilir.

Alkolsüz El Temizleme Jelinin Faydası Var mı?

Peki alkolsüz el temizleme jeli işe yarar mı? Alkolsüz el dezenfektanları cilt üzerinde daha az yıpratıcı olabilirler, ancak bilimsel çalışmalar alkolsüz ürünler için alkol içeren dezenfekte edicilerden daha fazla farklı olduklarını göstermektedir.

Alkolsüz el dezenfektanları yaygın olarak benzalkonyum klorür veya klorheksidin diglukonat gibi bileşenler içerir. Yakın tarihli bir çalışmada, bu bileşenlerin COVID-19'a benzer virüsleri etkisiz hale getirmede daha az etkili olduğu tespit edilmiştir.

Bilim adamları; bu bileşenlerin "alkol, deterjanlar, hidrojen peroksit, aşırı pH ve COVID-19'u etkisiz hale getiren çamaşır suyu olduğunu tekrarlayarak norovirüs gibi bakteri ve virüslere karşı daha iyi koruma eğiliminde olduğunu açıkladı.

Araştırma sonuçlarında açıklandığı gibi: ‘Resmi Dünya Sağlık Örgütü ve NHS rehberliğinde alkol bazlı temizleyicilere öncelik verilmesinin nedeni, bunun kanıtlarının (sabun ve su gibi) çok daha açık olmasıdır. Diğer kimyasal bileşiklerin etkinliği farklıdır, ancak emin olmak daha zordur.”

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.