Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Güneş Kremi Nedir? Güneş Kremi Seçerken Nelere Dikkat Edilir?

23-07-2020 00:00
Güneş Kremi Nedir? Güneş Kremi Seçerken Nelere Dikkat Edilir?

Güneş kremi, özellikle yaz aylarında cildimizi güneşin olumsuz etkilerinden korumak için kullanılan cilt bakım ürünleri başında gelen bir kozmetik üründür. Cilt bakımına önem verenler her mevsim güneş kremi kullanman gerektiğini de bilirler.

Cildimize uygun güneş kremi seçimi ile beraber seçilen güneş kreminin doğru kullanılması cilt sağlığımız açısından büyük bir öneme sahiptir.

Güneş Kremi Nedir?

Yaşlandırıcı etkiye sahip olan UVA ve kanser yapıcı etkileri olan UVB ışınları, bulutlu havalarda dahil olmak üzere, evimizin camlarından da geçerek tüm yıl bizi takip eder. Güneş kremi, temel olarak vücudumuzu güneşin bu zararlı etkilerinden korumak için kullanılan bir tür koruyucu cilt bakım kremidir. Güneş ışınlarına yaz aylarında özellikle ışınların dik vurduğu öğle saatlerinde uzun süre korunmasız bir şekilde maruz kalınması, vücudumuzun bu ışınlardan olumsuz etkilenmesine neden olabilir.

Cilt kanseri riskinin artması, yaşlanma sürecinin hızlanması, güneş yanığı riskinin yükselmesi, ciltteki nem oranının düşmesi, ciltte güneş lekelerinin oluşması bu olumsuz etkilerin sadece bir kaçıdır.

 

 

Güneş Kremi Faydaları Nelerdir?

En yaygın bilinen güneş kremi faydaları müteakip maddelerde sıralandığı gibidir;

  • Cilt üzerinde bariyer oluşturan güneş kremleri nemin cilde hapsolmasını sağlar, hava kirliliğinden koru
  • Yeryüzüne ulaşan ultraviyole radyasyon ışınları (UVB) cildin DNA yapısını bozarak mutasyona sebebiyet verir. Koruyucu güneş kremi sayesinde UVB ışınlarından korunuruz. Güneş kremi, zararlı güneş ışınlarının vücudunuza vereceği hasarı en aza indirmeye yardımcı olur
  • Düzenli güneş kremi kullanımı cilt kanserine yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olur ve cildini koruyarak ince çizgi ve kırışıkları önler. Ayrıca kolajen gibi cildin yaşlanmasını önleyen temel proteinler korunur.
  • Cildimizde artan melanin seviyesinden dolayı cildinizde özelliklede yüz bölgesinde güneş ışınlarının bırakacağı lekelerden güneş kremi ile korunabilirsiniz.
  • Güneş kremi kullanmanız durumda derinizde oluşacak ince katman, vücudunuzdan atılacak su miktarının azalmasını sağlar ve böylece nem kaybını en aza indirmiş olursunuz.
  • Cilt bakım özelinde cilt kremi özelliği taşıyan güneş kremleri kullanmanız, içeriğinde bulunan bileşenler nedeni ile cildinizin elastikiyet kazanmasını destekler.
  • Düzenli güneş kremi kullanımı faydaları hususuna ciltte renk tonu farklılıklarının ortadan kalkmasını eklemek yerinde olacaktır.

Güneş Kremi Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mineral (Fiziksel) güneş koruyucular, yeryüzüne ulaşan ışınları tıpkı bir ayna gibi geri yansıtarak deri altına inmeden işlevini yerine getirir. Hibrit (Kimyasal) güneş koruyucular ise deri altına emilim sağlayarak içerden koruma sağlar ve organik bileşiklerden oluşur. Bizim burada dikkat etmemiz gereken şey ise cildimizi tanıyıp, ona göre bir seçim yapmamız olacaktır.

Cilt tipine göre güneş kremi seçimi yaparken dikkat etmemiz gereken en önemli hususlar müteakip maddelerde sıralandığı gibidir;

  • Güneş kreminin SPF (Sun Protection Factors) yaniGüneş Koruma Faktörüaralığı,
  • Cilt tipimize uygun olup olmadığı,
  • İçeriğinde yer alan bileşenlerin bitkisel kozmetik ürünler kullanılarak imal edildiği,
  • Suya dayanıklılığı (Suda çözünmeyen özelliğe sahip olmalı) gibi noktalar güneş kremi seçerken dikkat edilmesi gereken hususların başında gelir.
  • Makyaj altına uygulanabilir olmalı
  • İritasyon ve hassasiyet yaratmamalı
  • Ciltte beyazlık bırakmamalı
  • UVA1, UVA2 VE UVB ışınlarından korumalı
  • Spf içeren fondötenler UVB1 ışınlarından korusa da maalesef çoğunun içeriğinde UVA2 koruyucusu yok. Bu nedenle cildiniz için yeterli koruma sağlamayacaktır.

SPF faktörü daha yüksek olan kremler UVA ve UVB ışınlarına karşı daha yüksek bir koruma sağlarlar. 50 SPF’li bir kremin UVB ışınlarını %98 oranında engellediği klinik olarak kanıtlanmıştır. Spf 100 olan bir koruyucu ise %99 oranıyla korur.

Dolayısıyla güneş ışınlarında daha iyi korunabilmek için koruma faktörü yüksek olan kremler tercih edilmelidir.

Güneş ışınlarından etkilenmeye yatkın olan çocuklar söz konusu olduğunda ise SPF faktörünün önemi daha da artar. Ayrıca çocuklar için seçeceğiniz güneş kremlerinde Paraben ve BHA bileşenlerinin olmaması önemlidir.

Yapılan araştırmalara göre parabenin sağlığımız üzerindeki olumsuz etkisi gün geçtikçe daha fazla ortaya çıkmaktadır.

Parabensiz güneş kremi için bitkisel kozmetik ürünler üreticisi Agarta‘yı tercih edebilirsiniz.

 

Güneş Kremi Nasıl Kullanılır?

Uzmanlara göre genellikle güneşe çıkmadan minimum 30 dakika önce güneş kremi uygulamak kremin etkinliğini artırmanın yollarından birisidir. Aynı zamanda güneşte kalma ve suyla temas etme durumuna bağlı olarak  uygulamanın 2-3 saatte bir yinelenmesi en üst seviye koruma için gereklidir.

Güneş kremi, vücudun güneşe doğrudan maruz kalacak her bölgesine dikkatli bir şekilde sürülmeli ve kremin tamamen emilimi sağlanmalıdır. Bu noktada bir konuyu hatırlatmak faydalı olacaktır. İnsanlar arasında genel olarak esmer tenli kişilerin güneş ışınlarından daha az etkilendiği yönünde yanlış bir algı mevcuttur.

Güneşin zararlı ışınlarından korunabilmek için güneş kremi kullanmanın faydaları hususunun bir kez daha göz önünde bulundurulması ve bu noktadan hareketle güneş kremlerinin ten rengine bakılmaksızın herkes tarafından kullanılmasına ihtiyaç vardır.

Ayrıca yüzümüz ve boynumuz için uyguladığımız 2 parmak kuralı vardır. 2 parmağımızı kaplayan güneş kremi bahsedilen bölgeler için yeterlidir.

Güneş Kremi Kullanmak Zararlı mıdır?

Güneş kremleri genel olarak içerisinde oxybenzone bileşeni barındırır ve bu sebep ile vücuda zararlı olabileceği ileri sürülmüştür. Bununla beraber  güneş kreminin ciddi sağlık sorunlarına neden olduğuna dair klinik olarak kanıtlanmış bir bilgi söz konusu değildir.

Güneş kremlerinin, kişilerin vücut hassasiyetlerine veya kullanılan güneş kreminin içeriğine bağlı olarak kişiden kişiye değişen bazı yan etkilere sebep olma ihtimali söz konusudur. Bu noktada kullanmadan önce özellikle içeriğinde vücudunuzun alerjik olarak tepki vereceği bileşenler olan kremleri kullanmamanızı tavsiye ederiz.

Güneş Kremi Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar!

  • Güneş Kremi Sürersem D Vitamini Alamam
  • Güneş Tehlikeli Benleri Tetiklemez 
  • Ofiste veya evde güneş kremi kullanmama gerek yok
  • Dudaklarımın korumaya ihtiyacı yok
  • Güneş kreminin temizliği için duş yeterlidir. 


Ayrıca bu noktada tamamen doğal güneş kremi kullanmanızı  tavsiye ederiz.  Ayrıca güneş ışınlarının cildinize vereceği zararın boyutu göz önünde bulundurulduğunda güneş kremi kullanmanın zararları çok daha geri planda kalacaktır. 

Yanlış bilinen bir diğer husus ise güneş kremlerinin güneş ışınları sayesinde vücudumuzda sentezlenen D vitamini sentezlenmesine engel olduğudur. Güneş kremleri kullanım oranına ve süresine bağlı olarak D vitaminin vücutta sentezlenmesini azaltabilir. Bununla beraber günde ortalama 30 dk. açık havada dolaşmak, vücudunuzun ihtiyacı olan D vitaminini almanız için yeterli olacaktır. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.