Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Güneş Kremi Yanılgıları: Sizin İçin Doğru Seçim Hangisi?

13-07-2023 09:23
Güneş Kremi Yanılgıları: Sizin İçin Doğru Seçim Hangisi?

Güneş kremi alırken ve kullanırken nelere dikkat etmeliyiz? Agarta Kozmetik olarak tüm detaylarıyla güneş kremine dair merak edilen soruları sizler için araştırdık.


1. İyi bir güneş kremi içeriği nasıl olmalı?

Güneş koruyucuları hem UVA hemde UVB ye karşı koruyucu etkili olmalıdır. Ayrıca UV etkisi sonucu deride ortaya çıkabilecek  hasarı önlemeye ve tamir etmeye yardımcı bileşikler içermelidir.

İdeal bir güneşten koruyucu;

  • Hem UVA hem de UVB’ ya karşı koruyucu olmalı
  • Suya, terlemeye ve ısıya yüksek dirençli olmalı
  • Yüksek koruma faktörlü olmalı
  • Stratum korneuma sıkı yapışmalı, uçucu olmamalı
  • Alerjik ve irritan olmamalı
  • Renksiz, kokusuz, saydam özellikleriyle uygun kozmetik yapıda olmalı, deri ve elbiseleri boyamamalı
  • Deri pH’sı ve UV etkisiyle bozulmamalı
  • Uygun bazda yeterli oranda çözünebilmeli
  • Maliyeti uygun olmalıdır.


2. En iyi güneş kremi nasıl anlaşılır?

Bu sorunun cevabı güneş kremine olduğu kadar kullanan kişiye de bağlıdır. Cilt tipine göre kişi seçim yapmalıdır. Açık tenli olanlar en az 30 faktör ve üzeri, koyu tenli olanlar 15 faktör güneş koyucu kullanabilir. Güneş altında kalma suresi, 11-16 saatleri arasında güneşlenme, kremi nerede kullandığınız, cm2 deriye nekadar sürdüğünüz ve, gün içerisinde tekrar sayınız önemlidir.

Krem içerik olarak baktığınızda ise, Organik ve inorganik koruyuculardan uygun miktarda içermeli UVA1,2 ve UVB karşı koruma sağlıyor ise kullanım amacına göre SPF faktörünün yüksek olmadır.

3.Her gün güneş kremi sürülür mü?

Mevsime ve güneşte kalış sürenize göre düşük faktörlü(örneğin(SPF15) güneş kremi kullanılabilir. Fakat Deniz kenarında ve gün boyu güneş altında kalmanızı gerekiyorsa sürülebilr..

4. Güneş kremi etkisi ne kadar sürer?

Güneş kremi 2-5 saat arasında etkin koruma sağlar. Fakat suya girilmesi, vücudun silinmesi ve terleme koruyucu tabakanın etkisinin azalmasına neden olur. Bu nedenle 15-30 dak suda kaldıktan sonra eğer güneşlenecekseniz tekrar güneş kremi sürülmelidir.

5.Günde kaç defa güneş kremi sürülür?

Devamlı güneşe maruz kalıyor iseniz ve suya giriyor iseniz,güneş ışınlarının ektkisin kaybettiği zamana kadar 3 saate bir kullanabilirsiniz. Yani günde yaklaşık 3-4 kez sürülebilir.

6.Güneş Kremi Ne Kadar Sürede Bozulur?

Güneş kremlerinin inorganik kısımları bozulmaz. Ancak organik kısımları zamanla etkisini kaybedebilir. Üretim aşamasında yaşlandırma testleri yapılarak raf ömürleri belirlenir. Krem kutusunun üzerinde üretim ve son kullanım tarihleri bulunmaktadır. Bu da genellikle 2 yıla kadardır. Fakat kutu üzerinde belirtilen saklama koşullarında.

Güneş Kremi çeşitlerini incelemek için TIKLAYINIZ


7.UVA mi UVB mi?

Her ikiside. Güneşten görünür ışık, ultraviole ve kızılötesi ışık olmak üzere üç farklı radyasyon dünyaya ulaşır(şekil 1). Ultraviyole (UV) radyasyon, yeryüzüne erişen güneş enerjisinin bir parçasıdır. Yeryüzüne ulaşan güneş radyasyonunun yaklaşık % 5'ini oluşturur ve dalga boyları 100-400 nm arasındadır. Aralığın; % 95-98'i UVA, % 2-5' i UVB'dir, UVC yeryüzüne ulaşmadan stratosferik ozon tabakasında emilir. Dünya yüzeyine ulaşan UV radyasyonunun yaklaşık yüzde 95’i ultraviyole A’dır  (320 ila 400 nm). UVA 2 farklı dalga boyundan oluşur. UVA uzun dalga boylu olup  ışınların yaklaşık yüzde 25’ini oluşturan UVA2 (320 ila 340 nm), cilt üzerinde UVB’yle benzer etkiler yaratır. UVA1 (340 ila 400 nm), UVA2’den daha az güçlüdür ve deri hasarı yapma olasılığı daha azdır.

UV Radyasyonun insan ve diğer canlılar üzerindeki etkileri şöyle özetleyebiliriz:

1. UV ışın, deri üzerinde güneş yanığına sebeb olur.

2.UV ışını, tüm canlıların hücrelerinde, DNA’da mutasyonuna sebeb olabilir.

3. UV'nin kromozomlarda kırılmalara  yol açarak DNA nın işlev kaybına neden olabilir.

4. Hücre bölünmesinin UV ile engellenebildiği ve böyle hücrelerin aşırı büyüyebilir.

5. proteinlerin yapısını bozarak hücre ve doku metabolizmasını olumsuz etkileyebilir.

8.SPF en az kaç olmalı?

Buna karar vermek kişin yaşına, cilt tipine, alerjisinin varlığına, ne zaman kullanacağına bağlıdır. Koyu tenli olanlarda, çocuklarda ve alerjik durumu olanlarda 15 SPF, yetişkin bireylerde, beyaz tenli olanlarda 30, 50 SPF değerinde güneş kremi kullanılmalıdır.

9.Su bazlı güneş kremi mi yağ bazlı mı?

Bu soruda da cilt tipi önemlidir. Eğer cilt yağlı ise su bazlı güneş kremi, kuru bir cilde sahipseniz yağ bazlı bir krem kullanmalısınız.

10.Kimyasal filtre mi mineral filtre mi?

Mineral  yani inorganik filitreler UVA ve UVB ye karşı koruma etkinliği sağlamakla birlikte yeterli değildir. bu nedenle kimyasal filitreler veya bitkisel UV koruyucularla birlikte kullanılarak yeterli koruma sağlanır. Kimyasal filitreler genellikle UV ışınlarını absorbe ederek veya ışık ile kimyasal değişine uğrayak etkisini ortadan kaldırır. Mineral filitreler ise UV ışınlarını absorbe ederek ve yansıtarak etkisin azaltır. Fakat ışık saçılımı yaptıkları için tek başlarına yeterli koruma saplamazlar.  

Aşağıdaki tabloda filitrelerin hangi uV ışığından koruma sağladığı gösterilmiştir.

Organik Koruyucular

PABA türevleri

PABA (para-aminobenzoik asit)

UVB

Padimate O (oktil dimetil PABA)

UVB

Sinnamatlar

Oktinoksat (oktil methoksisinnamat)

UVB

Sinoksat

UVB

Salisilatlar

Oktisalat (oktil salisilat)

UVB

Homosalat

UVB

Trolamin salisilat

UVB

Benzofenonlar

Oksibenzon (benzofenon-3)

UVB, UVA2

Sulizobenzon (benzofenon-4)

UVB, UVA2

Dioksibenzon (benzofenon-8)

UVB, UVA2

Diğerleri

Oktokrilen

UVB

Ensulizol (fenilbenzimidazol sülfonik asit)

UVB

Avobenzon (butil metoksidibenzoil metan)

UVA1

Ecamsule (tereftalyliden dicamfor sülfonik asit, Mexoryl SX)

UVB, UVA2

Drometrizole trisiloksan (Mexoryl XL)

UVB, UVA2

Meradimate (mentil antranilat)

UVA2

Bemotrizinol (bis-etilheksiloksifenol metoksifenol triazin, Tinosorb S)

UVB, UVA2

Bisoktrizol (metilen bis-benzotriazolil tetrametilbütilfenol, Tinosorb M)

UVB, UVA2

İnorganik Koruyucular

Titanyum dioksit

UVB, UVA2, UVA1

Çinko oksit

UVB, UVA2, UVA1

 

Güneş Kremi çeşitlerini incelemek için TIKLAYINIZ
 

11. Güneş kremi nasıl test edilir?

Güneş kremleri sağlık bakanlığının kozmetik ürünler mevzuatına göre test edilir. Bu mevzuatta uluslar arası standartlara göre akredite olmuş kuruluşlarda alnınan test sonuçları geçerlidir. Bu testler içersinde

1. UVA SPF faktörü testi,
2. Raf ömrü testi,
3. Mikroorganizma üreme testi,
4. Yapısal bozunma testi,
5. İn vitro toksiste testi,
6. İnsanlar üzerinde yapılan iritasyon testleri bulunmaktadır.

Bu testleri geçen ürün insanların kullanılımına sunulur.

12.Güneş kremi PH kaç olmalı?

Güneş kremleri insan derisinin pH sı ile aynı olması gerekmektedir bu değer pH 5.5 dir.

13. SPF++++ ne demek?

Güneş kremlerini değerlendirmek için kullanılan bir terim olan güneşten koruma faktörü (GKF) ya da SPF “sun protection factor” güneş koruyucusunun cilde uygulanmasından sonra minimal eritem reaksiyonu oluşturmak için gerekli UV dozunun (minimal eritemdozu) korunmasız deride aynı eritemi oluşturmak için gerekli UV dozuna oranı olarak tanımlanabilir. Başkabir ifadeyle SPF, güneşten koruyucunun minimal eritem dozuna ulaşılan süreyi kaç kat uzattığını ifade eder. SPF değeri belirlenirken kullanılan güneş koruyucu miktarı uluslararası standartlara göre cm2 başına 2 mg olacak şekilde belirlenmiştir.  

Uluslar arası sıtandartlara göre SPF faktörü  50 kadar değer verilmektedir. Ancak koruyuculuk değeri 50’nin üzerinde ise SPF ++ şeklinde ifade edilebilir. Yani koruyuculuğunun 50 nin üzerinde olduğunu gösterir. Aşağıdaki tabloda SPF faktörlerinin koruma yüzdeleri verilmiştir.

 

 

14.Güneşten koruyan bitkisel içerikler?

Bitkisel organik maddeler genel olarak fenolik bileşikler olarak adlandırılmakta olup bunlar bütün bitkiler aleminde bulunan ikincil metabolitlerdir . Fenolikler asidiktir ve kolay parçalanabilirler. Bitkileri ultraviyole ışınlarından, hastalık ve zararlılardan korurlar . Serbest radikal süpürücü ve antioksidan özelliklere sahiptirler ve normal gelişim sırasında, UV ışınlarına maruz kalma gibi stres koşulları altında sentezlenmektedirler. Fenolik bileşikler bitkilerin meyve, sebze, tohum, çiçek, yaprak, dal ve gövdelerinde bulunabilirler .

Fenolik bileşikler, fenolik asitler ve flavonoidler olmak üzere iki gruba ayrılırlar. Fenolik Asitler; hidroksi benzoik ve hidroksisinamik asitler olarak iki gruba ayrılırlar. Gallik asit ve ellajik asit, hidroksi benzoik asit grubuna; p-kumarik asit, kafeik asit ve ferulik asit hidroksisinnamik asit grubuna dahildir. Yaklaşık 6500 farklı flavonoid bilinmektedir . Flavonoidler yapısal olarak kendi içerisinde altı alt gruba ayrılmaktadır; Kuarsetin ve kaemferol flavonollara, genistein isoflavanoitlere, kateşin ve epigalaktokateşin/gallat flavanollara, hesperidin flavanonlara, pelargonidin ve siyanidin antosiyanidinlere ve krisin flavonlara dahildir.

Binlerce bitki fenoliklerinin bazılarını kökenleriyle sıralamak gerekirse; kolorojenik asit (kahve, havuç ve patateste), ferulik asit (mısır, pancar ve tek çenekli sebzelerde), flavonlar ve flavonollar (soğan, yeşil sebzeler, çay ve elmada), kateşin ve diğer flavan-3’ler (çay, elma, üzüm ve çikolatada), isoflavonlar (soya tohumu), ligantlar (mısırda) yaygın olarak bulunmaktadır. Süt ve et ürünleri, bazı bitkisel gıdalar, β-karoten, lutein, likopen, β-kriptoksantin ve zeaksantin bakımından zengindirler. Bitkilerdeki karotenoit miktarları bitkinin türü, aldığı ışık ve azot (N) miktarı ile tarımsal işlemlerden etkilenmektedir. Karotenoitler bitkilerin fotosentetik kısımlarında, meyvelerde yağ damlacıkları içerisinde çözünmüş halde ya da havuç ve domateste yarı kristalize halde bulunurlar .

Gallik, klorogenik, kafeik, ellajik ve ferulik asitler gibi meyvelerdeki fenolik asitler antimutajenik , antikanserojen , antioksidant , ve antitümör etkiye sahiptirler.

Güneş Kremi çeşitlerini incelemek için TIKLAYINIZ

15.Güneş Kremleri Kanserden Korur mu?

Güneş kremleri özellikle yüksek SPF değerinde olanlar, standartlara uygun olarak kullanıldıklarında deri dokusunun derinliklerine UV ışınlarının geçişi %90 üzerinde engellemektedir. Yapılan bilimsel çalışmalar koruyucu kremlerin kanser oluşma riskini yüksek oranda azaltığı ortaya koymuştur.


16.Her cilt tipine göre güneş kremi önerileri nelerdir?

Evet her cilt tipine göre güneş kreminin özellikleri farklıdır. Koyu renkli deride SPF 15, açık tenli bireylerde SPF 30, 50 . Kuru ciltli bireylerde yağ bazlı güneş kremleri, yağlı ciltlerde su bazlı kremler kullanılması önerilmektedir.


17.Güneş kremi temizlenmezse ne olur?

Güneş kremleri zaman içersinde özellikle organik kısımları ciltten emilmektedir. İnorganik kısımları ve bazı organik formülasyonlar ise epidermiş tabakasında kalırlar. İnorganik kısımların bu tabakada kalmasının çok bir oluşuz etkis yoktur. Fakat organik kısımların kalması alerik yatkınlığı olan bireylerde, kızarıklı kaşıntı vb oluşturabilir.


18. 30 faktör güneş kremi mi 50 faktör mü?

30 faktör krem ile 50 faktör krem arasındaki % koruma değeri 1-2 arasındadır. Ciilt tipinize ve güneşte kalma sürenize göre tercih yapabilirsiniz.


19.Güneş kreminin orijinal olduğu nasıl anlaşılır?

Günümüzde internet arcılığı ile bilgiye ulaşmak oldukça kolay. Bu nedenle bir güneş kreminin orijinalliği  piyasada var olan güneş kremleri ile içeriklerinin karşılaştırılarak anlaşılabilir. Yasal olarak krem kutusu üzerinde içerikleri verilmektedir. 


20.Güneş kremi lekeyi önler mi?

UVA ve UVB ışınları deride uzun süre maruz kalmak derinin savunma mekanizması kendini korumak için bölgesel melanin pigmentinin artmasına neden olur bu da güneş lekelerini ortaya çıkarır. Fakat Güneş kremleri UV ışınlarını yüksek oranda önlediği için leke oluşumunu yavaşlatabilr hatta önleyebilmektedir.


21.Evde güneş kremi sürmeye gerek var mı?

Evet direk ışık almıyorsanız genelde eve ışık girdiği bölgeler olan camlardan UV ışığı geçemez normal sağlıklı kişilerde gerekmez fakat  özel bir durumunuz var ise düşük faktörlü kremler doktorunuza danışarak kullanılabilir.


2
2.Güneş kremleri açıldıktan sonra ne kadar kullanılabilir?

Kremler organik madde içerdiklerinden dolayı kapakları açıldıktan sonra 1-2 ay içersinde kullanılmalıdır. Çünkü hava ile temas etmesi hem ürünün bozulmasına hemde içersinde mikroorganizma üremesie neden olabilir.


23. Kapağı açılan güneş kremi bozulur mu? Bozulan krem belirtileri?

Hemen bozulmaz, yukarıda belirtilen sürede kullanılabilir. Fakat koku , renk, kapağı açıldığında gaz çıkışı ve fiziksel özelliklerinde değişiklik var ise kullanılmamalıdır


24.Tarihi geçmiş güneş kremler nasıl değerlendirilir?

Her kremin üzerinde üretim ve son kullanma tarihleri yazar. Aynı zamanda kullanım talimatıda vardır. Tarihi geçmiş ise kullanılmamalıdır.


25.
Güneş lekelerini nasıl yok ederiz?

Bu soruyu bir sonra ki yazı dizimiz olacak cilt bakım kısmında cevaplayalım.

Güneş Kremi çeşitlerini incelemek için
TIKLAYINIZ

KAYNAK: Agartakozmetik.com.tr

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.