Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Kolonya Hakkında Merak Edilenler

14-10-2021 00:00
Kolonya Hakkında Merak Edilenler

Koku ve temizlik birbiriyle iç içe ve birbirini tamamlayan kavramlardır. Bu iki kavramı bir arada bulunduran kolonya, kokusu ve temizleyici özelliği ile günlük hayatın vazgeçilmezlerinden biridir.

Kolonya ürününün ilk ortaya çıktığı yer her ne kadar Avrupa olsa da, kolonyanın kültürümüzde önemli bir yere sahip olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.  Bununla birlikte, özellikle son dönemde kolonya çeşitleri dezenfektan özelliği göstermesinden dolayı, mikroplara karşı en büyük yardımcılarımızdan oldular.

Bu durumda özellikle 80 derece kolonya ürünlerinin popülerliğini artırdı. Dolayısı ile bu yazımızda hayatımız bir parçası olan, temizleyen, hoş koku veren ve ferahlatan kolonyalara  dair merak edilenleri cevaplandırmaya çalışacağız. 

Kolonyada Ne Kadar Alkol Vardır?

İçeriğinde etil alkol, su ve esans bulunan kolonya çeşitleri, farklı derecelerde üretilir. İçindeki etil alkol miktarı kolonyanın derecesini belirtir. Bu nedenle kolonyanın 60, 70, ya da 80 derece olması aslında kolonyanın içindeki alkol miktarını gösteren bir ifadedir. Diğer bir ifade ile, 80 derece ibaresi içeren kolonyanın içinde %80 etil alkol var demektir.

Kolonya ve Dezenfektan Farkı Nedir?

Kolonya ve dezenfektan farkı, özellikle pandemi süreci ile birlikte merak edilen konulardan biridir. Mikropları öldürmek için su ve sabunun olmadığı yerlerde bu maksatla kullanılan en önemli iki ürün dezenfektan ve kolonyadır.

 

Kolonya ve dezenfektan ürünlerinin içeriğindeki alkol oranı 80 derece ve üzeri ise her ikisinin de temizleyici özelliği bakımından bir fark yoktur. Ancak kolonyanın esansı ve rahatlatıcı özelliği onu tercih edilebilir kılar unsurlar olarak ön plana çıkar. Ayrıca dezenfektanlar daha çok eczane vb. yerlerde satılırken, kolonyalar bu anlamda ulaşımı daha kolay ürünlerdir.

Kolonyanın Derecesi Nasıl Hesaplanır?

Kolonyanın derecesini belirleyen madde etil alkoldür. Üretilecek kolonyanın miktarına göre içeriğe eklenen etil alkolün yüzdesi kolonyanın 60, 70 veya 80 derece olmasını belirler. 80 derece kolonya için miktarın %80 oranı etil alkol içerir. Miktara uygun ölçüde su ve esans eklenerek kolonya yapımı tamamlanır.

Kolonya Neden Ferahlık Verir?

Kolonya kokusu ve temizleyici özelliklerinin yanında tercih edilmesinin bir sebebi de ferahlık vermesidir. Özellikle fenalık ya da baygınlık geçirenler için kolonya sürülmesinin sebebi, kolonyanın içeriğindeki etil alkolün uçucu olması ve buharlaşma sırasında vücudun ısısını da düşürmesidir. Böylece serinleyen vücut aynı zamanda kendine gelir ve ferahlar.

Kolonya İçilirse Ne olur?

Kolonya üretimi sırasında daha ucuz olması sebebi ile bazen metil alkol kullanımı tercih edilir. Özellikle daha ekonomik ürünlerde rastlanılan metil alkol, cilde zararlı olduğu kadar içildiğinde körlük ve ölüm riski taşır. Etil alkolden üretilmesi gerekirken, metil alkol kullanılması tanınmayan markalarda sık rastlanan bir durumdur. Bu nedenle kolonya kesinlikle içilmemeli ve satın alınırken güvenilir kozmetik firması tercih edilmelidir.

Kolonya Çeşitleri Nelerdir?

Kolonya çeşitleri, çiçek, meyve veya ferahlık içeren her kokuda üretilebilirken, en çok tercih edileni şüphesiz limon kolonyasıdır. Limon kolonyası ile birlikte mandalina, portakal gibi meyve kokulu kolonya çeşitleri de vardır.

 

Bunun yanında lavanta, yasemin, gül, gibi çiçek özlü kolonyalar da tercih edilir. Deniz kokusu içeren Agarta aqua kolonya ise serinleten etkiye etkisi ile ön plana çıkar.

Kolonya Virüsleri ve Mikropları Öldürür mü?

Mikroplara karşı etkili maddelerin başında su, sabun ve alkol bazlı temizleyiciler gelir. Etil alkolün mikroorganizmalara karşı etkisi nedeniyle dezenfekte etme amaçlı kolonya kullanılabilir. Özellikle 80 derece kolonya içeriğindeki etil alkol miktarı göz önüne alındığında mikrop ve virüslere karşı etkili olduğu ifade edilebilir.

Kolonya Nasıl Saklanmalıdır?

Kolonyalar içindeki etil alkolün uçmaması için kapağı sıkıca kapatılarak güneş almayan karanlık bir dolapta saklanabilir. Bir başka alternatif ise kolonyanın buzdolabında saklanmasıdır. Bununla birlikte etil alkolün donma noktasının yüksek olması, kolonyanın buzdolabında uzun süre taze kalmasına imkân verir. Kolonyayı bu şekilde saklamak ayrıca serinletici etkisini artıracaktır.

Kolonya Bozulur mu?

Kolonyanın kullanım ömrü uzun olsa da son kullanma tarihi vardır. Kolonya 5-7 yıl içinde bozulma gösterir. Bunun dışında kapağı açık kalan kolonyanın içindeki alkol uçacağı için bozulma daha hızlı gerçekleşir. Bozuk kolonyada keskin bir koku yerine sadece esansın kokusu kalır ve içindeki alkol kaybolduğu için de serinletici etkisini yitirir. 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.