Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Lavanta Yağı Faydaları Nelerdir? Lavanta Yağı Ne İşe Yarar?

31-08-2020 00:00
Lavanta Yağı Faydaları Nelerdir? Lavanta Yağı Ne İşe Yarar?
Lavanta, doğanın bize sunduğu harika bir armağandır. Lavanta çiçeklerinden elde edilen yağı ise yüzyıllardır doğal bir şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır. Lavanta yağı günümüzde sağlıktan güzelliğe, ruhsal fiziksel rahatsızlıklardan ev bakımı gibi birçok alanda sıkça tercih edilmektedir. Bu yazıda, lavanta yağının faydaları, kullanımı ve muhtemel yan etkileri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.


Lavanta Yağı: Bize Sunulan Doğal Armağan!

Lavanta bitkisi, Akdeniz bölgesinde doğal olarak yetişir ve mor çiçekleri ile tanınır. Lavanta yağı, ise lavanta bitkisinin çiçeklerinden damıtma yöntemiyle elde edilir. Yüzyıllardır kullanılan doğal kaynak başta aromaterapi uygulamalarında olmak üzere sıklıkla tercih edilmektedir. Lavantanın faydaları insanlara pek çok alanda doğal bir tedavi ve terapi sunmaktadır.

Lavanta yağı, sakinleştirici ve rahatlatıcı özellikleri ile bilinir. Bu nedenle, stresle başa çıkmak, uyku kalitesini artırmak ve zihinsel sağlık durumunu iyileştirmek için kullanılabilir. Ayrıca ağrı kesici ve anti-enflamatuar özellikleri sayesinde, kas ağrıları, migren ve baş ağrısı gibi rahatsızlıkların tedavisinde de etkili olabilir. Lavanta yağının cilt sağlığını koruyan ve saçları güçlendiren özellikleri başta olmak üzere hemen her alanda sunduğu şifa ile doğanın bize sunduğu gerçek bir armağandır.


Lavanta Yağı Faydaları Nelerdir?

Elde edildiği lavanta bitkisi sayesinde doğal bir ürün olan lavanta yağı, uzun yıllardır çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır. Yapılan çalışmalar ve araştırmalar sonucu lavanta yağının, tıbbi literatürde de karşılığı olan pek çok faydası bulunmaktadır. Lavanta yağının faydaları şu başlıklar altında incelenebilir:


Ruh Haline İyi Gelir


Lavanta yağı, stresi azaltır ve sakinleştirici özelliği sayesinde ruh halini düzenler. Aromaterapi ile düzenli olarak kullanıldığında sinir sistemi üzerinde yatıştırıcı bir etki gösterir.


Uyku Kalitenizi Artırır


Lavanta yağı, uyku problemleri olanlar için doğal bir çözüm olarak önerilir. Uyku öncesi birkaç damla lavanta yağı ile yapılan masaj, yastığa lavanta yağı damlatmak ya da spreyli bir şişede odaya lavanta esansı sıkmak uyku kalitesini artırır.


Ağrıları Hafifletir


Lavanta yağı, ağrıların hafifletilmesine yardımcı olur. Özellikle baş ağrısı, migren, kas ağrıları ve menstrual dönemlerdeki gibi ağrılarda kullanılabilir.


Solunum Yolunu Rahatlatır


Lavanta yağı, solunum yolu problemleri olanlara da yardımcı olur. Bronşit, astım gibi solunum yolu rahatsızlıklarında ya da burun tıkanıklığı gibi sorunlarda doğal bir çözüm yolu olarak başvurulabilir. Solunumu rahatlatarak nefes almaya yardım eder.


Kötü Kokuları Giderir


Lavanta yağının hoş esansı ortamdaki kötü kokuları giderir ve ferah bir ortam sağlar. Ev temizliğinde olduğu gibi kokulu mumlar gibi dekorasyon ürünlerinde kullanılarak ortamın havasını değiştirici etki sunar.


Mideyi ve Sindirimi Rahatlatır


Lavanta yağı, mide rahatsızlıklarında ve hazımsızlık gibi sindirim problemlerinde de kullanılır. Bağırsak hareketliliğine ve mide-safra sularının üretimine etkisi olduğu bilinir.
Cilt Problemlerine İyi Gelir


Lavanta yağı antibakteriyel özelliği sayesinde cildi temizler. Akne, sivilce, egzama ve kepek gibi cilt problemlerinin tedavisinde etkilidir. Yara ve yanıkların tedavisinde de aktif olarak yardımcıdır. 


Tansiyonu Dengeler


Lavanta yağı, kan basıncını dengeleyici etkisi ile yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olur. Lavanta yağının damlatma ya da buhurdanlık yardımı ile ortama salınan esansı, yüksek tansiyonu düşürdüğü araştırmalarda ifade edilmiştir.


Haşereleri Uzaklaştırır


Lavanta yağı, sivrisinek, sinek, bit ve diğer haşerelerin uzaklaştırılmasında kullanılır. Aynı zamanda eve böceklerin girmesini de engeller. Temizlik suyuna damlatılan lavanta yağı evdeki haşereler için etkili olabilir.


Cinsel Gücü Artırır


Lavanta yağı cinsellik ve cinsel sağlık için doğal bir seçenek olarak kullanılabilir. Afrodizyak etkisi ile cinsel gücü artırmaya yardımcı olur. Lavanta kokusunun yatıştırıcı, rahatlatıcı etkisi cinsel yaşama olumlu anlamda katkı sağlar.


Saçları Onarır ve Canlandırır


Lavanta yağı, saç sağlığı için de kullanılır. Saçları canlandırır, kepek oluşumunu önler, saçı uzatır ve köklerini güçlendirir. Güçlü kökler sayesinde saç dökülmelerini önlemeye yardımcı olur.

Lavanta yağı ve lavanta bulunur sarı sepetin yanında

Lavanta Yağı Nerelerde Kullanılır?

Lavanta yağı farklı amaçlarla kullanılabilen çok yönlü bir yağdır. Aşağıda lavanta yağının yaygın olarak kullanıldığı bazı alanlar ve yöntemler yer almaktadır:

   ●Lavanta yağı, masaj yağı olarak kullanıldığında, vücutta rahatlama ve stresi azaltma etkileri vardır.
   ●Lavanta yağı, saç sağlığı için kullanılabilecek doğal bir bileşendir. 
   ●Sivilce, egzama ve diğer cilt problemlerinin tedavisinde de kullanılabilir.
   ●Ruh halini iyileştirici etkileri nedeniyle stresi azaltmak, rahatlamak ve uyku kalitesini artırmak için kullanılır.
   ●Antibakteriyel özellikleri sayesinde, temizlik ürünlerine eklenerek evinizi temizlerken aynı zamanda hoş bir koku sağlar.
   ●Banyo suyuna birkaç damla eklemek, rahatlamak ve stresi azaltmak için harika bir yoldur.
   ●Sineklerin ve diğer haşerelerin uzaklaştırılmasında da kullanılabilir. 
   ●Lavanta yağı, sağlık ve güzellik alanlarında oldukça yaygın olarak kullanılan bir doğal yağdır. 


Lavanta Yağı Saça Nasıl Uygulanır?

Lavanta yağı, saça faydaları olduğu kadar gönül rahatlığı ile kullanılabilecek doğal bir bileşendir. Saç dökülmesini azaltmaya yardımcı olur, kepek sorununu çözer ve saçı yumuşatır. Lavanta yağının saç bakım formunda kullanılmadan önce genellikle bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmesi gerekir. Çünkü saf hali saç diplerini tahriş edebilir. Lavanta yağını saça nasıl uygulayabileceğinize dair birkaç yöntem şöyledir:


Saç Maskesi 


Birkaç damla lavanta yağı, taşıyıcı bir yağ (hint yağı, badem yağı veya jojoba yağı gibi) ile karıştırılarak saç maskesi yapılabilir. Bu karışımı saça uygulamak ve 30 dakika beklettikten sonra ve sonra saçı şampuanla yıkamak gerekir.


Şampuan veya Saç Kremi İçinde Kullanmak


Lavanta yağı, şampuan veya saç kremine birkaç damla eklenerek de kullanılabilir. Bu yöntem, saçlarınızı daha kolay tarayabilmenizi ve nemlendirmenizi sağlayacaktır.


Saç Spreyi


Birkaç damla lavanta yağı, su ile karıştırılarak saç spreyi yapılabilir. Bu sprey, saçın nemini korumaya ve doğal olarak parlamasına yardımcı olacaktır.


Saç Derisine Masaj Yapmak


Lavanta yağı, saç derisine masaj yaparak da uygulanabilir. Taşıyıcı bir yağ kullanarak seyreltmek ve saç diplerine masaj yapmak, saç derisini besleyerek saçların daha sağlıklı çıkmasına yardımcı olabilir. Lavanta şampuanı inceleyebilirsiniz.


Lavanta Yağı Yüze Sürülür mü? Lavanta Yağı Yüzde Nasıl Kullanılır?

Antiseptik ve anti-inflamatuar özelliklere sahip olduğu için lavanta yağının yüze faydaları belirgin bir şekilde fark edilir. Bu faydalar arasında cildi nemlendirme, akne ve sivilce sorunlarını hafifletme, cilde parlaklık kazandırma ve yaşlanma belirtilerini azaltma sayılabilir. Lavanta yağının cilde fayda sağlaması için saf hali ile kullanmamak gerekir. Lavanta yağını cildinizde kullanmanın birkaç yolunu şöyle sıralayabiliriz:

   1.Lavanta yağı, hint yağı, jojoba yağı veya badem yağı gibi bir taşıyıcı yağ ile karıştırılarak yüz temizleme yağı olarak kullanılabilir. Karışımı yüzünüze sürerek masaj yapabilirsiniz. Uygulama sonrası ılık su ile durulamak gerekir. Bu uygulama cildinizi temizler ve nemlendirir.

   2.Birkaç damla lavanta yağı sıcak su dolu bir kaba eklenerek yüz buharı yapılabilir. Yüzü suyun üzerine yaklaştırarak buharı 5-10 dakika boyunca beklemek, cildin nemlenmesini ve gözeneklerin açılmasını sağlar.

   3.Lavanta yağı, hindistan cevizi yağı ve kil gibi diğer doğal bileşenlerle birlikte yüz maskesi olarak kullanılabilir. Bu karışım, cildinizi nemlendirir, sıkılaştırır ve sivilce sorunlarını hafifletir.

   4.Taşıyıcı bir yağ ile seyreltilmiş lavanta yağı, tek tek sivilcelere uygulanabilir. Antiseptik özelliği sayesinde sivilcelerin kurumasına ve iltihapların azaltılmasına yardımcı olabilir.

Lavanta yağı kullanımı cilt sağlığı için oldukça faydalıdır ancak cilt problemleri yaşıyorsanız önce bir uzmana danışmanız önerilir.

Lavanta yağı, lavanta sabunu ve lavanta bulunur zemin üzerinde.

Lavanta Yağı Nasıl Kullanılır?

Lavanta yağını çeşitli şekillerde ve aromaterapi yöntemlerinden yararlanarak kullanmak mevcuttur. Kullanım amacına ve size iyi gelen yöntemi tercih etmek gerekir. Lavanta yağınının bazı kullanım şekilleri şöyledir:

   ●Difüzör veya sprey kullanarak odaya hoş bir koku yayabilirsiniz.
   ●Masaj yağına veya banyo suyuna birkaç damla lavanta yağı eklemek rahatlamak için yeterli olacaktır.
   ●Cilt bakımı için, birkaç damla lavanta yağı ile bir taşıyıcı yağ (badem yağı, hindistan cevizi yağı vb.) karıştırarak cildinize uygulayabilirsiniz.
   ●Saç bakımı için, şampuanınıza birkaç damla lavanta yağı ekleyebilirsiniz.
   ●Lavanta yağı kullanmadan önce, cilt testi yapmanız önerilir. Ayrıca hamilelik veya emzirme dönemindeyseniz, doktorunuza danışmadan kullanmamanız önerilir.


Lavanta Yağı Nasıl Yapılır?

Lavanta yağı yapımı için iki yöntem vardır: su buharı distilasyonu ve soğuk sıkım yöntemi.

Su Buharı Distilasyonu

   ●Lavanta bitkisinin çiçekleri hasat edilir.
   ●Hasat edilen çiçekler su dolu bir kazanda kaynatılır ve buharı yakalanır.
   ●Yakalanan buhar, bir soğutucu boru boyunca geçirilir ve sıvı hale dönüştürülür.
   ●Bu sıvı, lavanta yağı ve lavanta suyu olarak ayrılır. Yağı üstte kalır, lavanta suyu ise altta kalır.
   ●Lavanta yağı, cam şişelere konulur ve serin bir yerde saklanır.

Soğuk Sıkım Yöntemi

   ●Lavanta bitkisinin çiçekleri hasat edilir ve toplanır.
   ●Toplanan çiçekler, bir sıkma presi veya blender yardımıyla ezilir.
   ●Ezilmiş çiçekler, bir tahta spatula yardımıyla kavanoza aktarılır ve üzerine biraz su eklenir.
   ●Kavanoz, kapalı bir şekilde 1-2 hafta boyunca güneş ışığı almayan serin bir yerde bekletilir.
   ●Bekleme süresinin sonunda, karışım bir süzgeçten geçirilir ve lavanta yağı, cam şişelere konularak saklanır.

Her iki yöntemde de elde edilen lavanta yağı, doğal ve saf bir formda kullanılabilmektedir. Ancak, evde yapımı zor olduğu için genellikle satın alınır. En etkili sonucu almak için güvenilir markalardan satın almak önemli bir husustur.


Lavanta Yağı Zararları ve Yan Etkileri

Doğanın kendisinden elde edilen lavanta yağının zararları doğrudan söz konusu değildir. Doğal bir ürün olmasına rağmen yan etkileri söz konusu olabilir. Kişisel farklılık gösterebilen lavanta yağının bazı yan etkileri şöyle sıralanabilir:

   ●Alerjik reaksiyon gösteren kişilerde bazı hassasiyetler ve ciltte kızarıklıklar görülebilir.
   ●Astım ya da alerjik solunum rahatsızlıkları olan kişilerin dikkatli kullanması gerekir.
   ●Sinir sistemini etkilemesi sebebiyle uyku ilacı, antidepresan, çeşitli kolesterol ve hipertansiyon ilaçları ile birlikte kullanılması önerilmez.
   ●Hamilelerde kullanımı için uzman görüşüne başvurulmalıdır. 
   ●Aşırı kullanımı mide bulantısı ve baş ağrısına sebep olabilir.

Lavanta Yağı İçilir mi?

Lavanta yağı, doğal bir ürün olmasına rağmen, içildiğinde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Lavanta yağı toksik olabilir ve cilt yoluyla uygulanmaktan farklı olarak, vücuttaki organlara zarar verebilir. 

Lavanta yağı sadece dışarıdan cilt yoluyla veya aromaterapi yoluyla kullanılmalıdır. Cilt üzerine doğrudan uygulanmadan önce seyreltilmelidir ve uygulama sırasında da doğru dozda kullanılmalıdır. Ancak, lavanta yağı kullanmadan önce özellikle hamilelik ve herhangi bir tıbbi durum söz konusu ise doktorunuza danışmanız önerilir. 

Lavanta yağı ve lavanta sabunu ile lavanta sabunu bulunur zeminin üzerinde.

Lavanta Yağı Nerede Satılır? Fiyatı Ne Kadar?

Lavanta yağı, doğal ürünler satan mağazalarda, online sağlık ürünleri satan sitelerde veya eczanelerde bulunabilir. Ayrıca aktarlarda da bulunabilen lavanta yağı, çoğunlukla cam şişelerde satılır. Lavanta yağı fiyatı, marka, kalite, ambalaj boyutu ve satın alınan yer gibi birçok faktöre göre değişebilir. Doğallığı ve kalitesine göre değişken bir fiyatla satın alınabilir. Daha büyük boyutlardaki şişeler daha ekonomik olabilir. Lavanta yağı alırken, güvenilir bir marka seçmek ve organik veya saf olup olmadığını kontrol etmek önemlidir.


Lavanta yağı, tarih boyunca pek çok kültürde kullanılan, çok yönlü bir doğal ilaçtır. Ruh ve fiziksel sağlığı destekleyen pek çok faydaya sahiptir. Doğru şekilde kullanıldığında, lavanta yağı günlük yaşamda rahatlama ve stres azaltma gibi faydalar sağlayabilir. Ayrıca, mide sorunlarından uyku sorunlarına, cilt problemlerinden saç bakımına kadar birçok alanda kullanılabilir. Lavanta yağı, evde kullanımı kolay ve doğal bir seçenek ve birçok sağlık sorunu için alternatif tedavi yöntemidir. 


Kişisel bakımınızda kendinize ve cildinize gereken önemi  Agarta Bitkisel Kozmetik  çeşitlerinin doğal formülleri ile sağlamak için hemen ürünlerimizi inceleyebilirsiniz. 
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.