Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Saç Egzaması Nedir? Nasıl Olur? Belirtileri Nelerdir?

18-05-2023 10:40
Saç Egzaması Nedir? Nasıl Olur? Belirtileri Nelerdir?

Yaygın bir hastalık olan saç egzaması, kişilerin psikolojisini ve günlük yaşamını olumsuz etkiler. Bulaşıcı olmayan, ancak kesin bir tedavisi de bulunmayan saç egzaması hastalık belirtilerini bitkisel yöntemlerle yaşam rutini haline getirerek hafifletebilirsiniz. 

Bağışıklık sistemini güçlendirici takviyelere ek olarak ilgili besinleri tüketmeniz tedavide olumlu sonuçlar almanızı hızlandırır. Ayrıca bir uzmandan yardım alabilir ve kontrollerinizi aksatmadan bilinçli bir tedavi süreciyle saç egzamasının olumsuz etkilerini en aza indirebilirsiniz. 

Saç egzaması ile ilgili merak ettiğiniz bilgilerin hepsine yazıyı okumaya devam ederek kolayca ulaşabilirsiniz.

Saç Egzaması Nedir, Neden Olur?

Saç egzaması kafa derisinde kızarma, pullanma, kepeklenme belirtileriyle ortaya çıkan bir hastalıktır. Saç egzaması, saçlı deri dışında; kaşlar, burun kenarları, göğüs arası, sırt ortası, kulak ve vücut kıvrımları gibi yağ bezlerinin en aktif olduğu bölgelerde de görülebilir. Saç egzaması türleri itibariyle farklı isimlerle adlandırılır. Bebeklerin kafasında oluşan pullu ve yağlı lekeler de aslında bir çeşit saç egzamasıdır. Ancak bunlar genelde 6 ay ile 1 yıl içinde geçer.

Seboreik dermatit, deri haricinde yüz ve sırt dahil cildin yağlı bölgelerinde de görülebilen bir çeşit saç egzamasıdır. Atopik dermatit olarak adlandırılan saç egzaması türü ise küçük yaşlarda ortaya çıkar ve bir ömür boyu sürebilir. Kafa derisi yanında tüm vücudu da etkileyebilir. Kontakt dermatit ise vücudun çevresel bir şeyle temas ettiğinde tepki vermesiyle ortaya çıkan saç egzamasıdır.

Saç egzamasının nedeni olarak saçın çok fazla kuru ya da çok fazla yağlı olması gösterilse de uzmanlar saç egzamasının nedenleri hakkında net bir görüş ortaya koymaz. Bununla beraber kesin olmasa da saçta egzama oluşumuna yol açan bazı etkenlerden bahsedebiliriz.

Kişide saç egzaması görülme ihtimali, ailesinde benzer bir hastalık geçmişi varsa daha yüksektir. Saç egzamasına hormonal bozukluklar ve dengesizlikler de yol açabilir. Saç egzamasının nedenleri arasında stresli olmak ve uykusuzluk çekmek de sayılabilir. Bu nedenlerden başka astım gibi kronik-alerjik rahatsızlıklar ve bağışıklık sistemiyle ilgili çeşitli rahatsızlıklar da saç egzaması oluşumunda etkendir. Ayrıca sıcak ve soğuk havalarda cildin kuruması, aşırı sıcaklarda terleme ve hava değişimleri gibi etkenler de saç derisinde egzamaya neden olabilir.


Saçta Egzama Belirtileri Nelerdir?

Saç egzaması belirtileri kişiden kişiye farklılık gösterse de bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kızarıklık saç derisi egzamasının en önemli belirtilerindendir. Saç derisinde oluşan bu kızarıklık, kişide rahatsızlık oluşturur. Kızarıklık, tedavi edilerek iyileşse de cilt rengindeki değişiklikler kalıcı olabilir.
  • Bir diğer belirti kaşınma isteği oluşmasıdır. Hatta kaşıdıkça daha çok kaşınma ve yanma hissi oluşur.
  • Sarı ya da beyaz renkteki döküntülere ek olarak saç derisinde kabuklanma ve kepek oluşumu da egzamayla ilgili belirtilerdendir.
  • Saç egzaması saç derisindeki yağ dengesini bozar ve bu sebepten saçlarda aşırı yağlanma görülebilir. Ayrıca döküntüler de yağlı olabilir.
  • Saç derisinde iltihaplanma ve saç derisinin su toplaması da belirtiler arasında sayılabilir.

Saç Egzaması Nasıl Geçer?

Saç egzaması tedavisinde kesin bir yöntem yoktur. Kafa derinizdeki egzama türüne göre tedavi yöntemleri de farklılık gösterir. Öncelikle bir uzmandan yardım alarak egzama türünü tespit edebilir, ona göre tedavi yöntemi uygulayabilirsiniz. 

Seboreik ve atopik dermatit ömür boyu süren saç egzaması çeşitlerindendir. Yaşam tarzınızdaki değişiklikler ile kullanacağınız ekili ve doğal ürünlerle tedavi sürecini yönetebilir, etkilerini en aza indirebilirsiniz. Kontakt dermatit egzamada ise belirtilere sebep olan faktörlerden uzak durarak tedaviye katkı sağlayabilirsiniz.

Saç Egzaması Saç Döker mi?

Saç derisinin kuruduğu, deride pullanma, kızarıklık ve kaşıntının meydana geldiği bu hastalıkta saç kökleri de havasız kalma sorunu yaşar. Bundan dolayı saç derisine bakım yapılmadığında saç dökülmesi olabilir.

Saç Egzama Tedavisinde İzlenecek Yollar Nelerdir?

Saç egzaması tedavisinde doktor tavsiyesi ile kullanılabilecek bazı ilaçlar ve bitkisel yöntemler hastalığın olumsuz etkilerini azaltmaya yardımcı olur. Saç egzamasının tedavisine katkı sağlayacak yöntemlerden biri atak dönemlerinde kaşımaktan kaçınmaktır. Çünkü saç derinizi kaşıdıkça bu istek daha çok artacaktır, bunun için kaşımamaya dikkat etmelisiniz. Saç egzaması için gerekli durumlarda doktorunuzun tavsiye ettiği reçeteli ya da reçetesiz olan ilaçları kullanabilirsiniz. Üstelik bu süreçte egzama karşıtı şampuanlar da kullanarak verimli sonuçlar elde edebilirsiniz. 

Yaşam Tarzı Değişikliklerinin Saç Egzamasına Etkileri

Yaşam tarzınızda yapacağınız bazı değişikliklerle de saç egzaması hastalığı belirtileri azaltılabilir. Bununla ilgili önerilerimizi şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Düzenli olarak saçlarınızı yıkamalısınız ve doğal cilt bakım ürünleri tercih etmelisiniz.
  • Saç deriniz için şampuanı özenle seçmelisiniz. Saçları arındırmasının yanı sıra saç derisine bakım yapan ve zarar vermeyen ürünler kullanmalısınız.
  • Kimyasal ürünlerden uzak durarak doğal kozmetik ürünler kullanmaya dikkat etmelisiniz.
  • Duş alırken çok sıcak ya da çok soğuk su zaten kuru olan saç derisinin daha da kurumasına sebep olacağı için ılık su tercih etmelisiniz.
  • Saç kurutma makinesini yüksek ısıda kullanmaktan kaçınmanız gerekir.
  • Kafa derinizdeki egzamanın nedeni stres ise bunu yönetme konusunda doktora danışabilir, nefes egzersizleri, meditasyon gibi tekniklerle stresinizi yenmeyi deneyebilirsiniz. Ayrıca stresi yönetmek için yeteri kadar uyumaya da dikkat etmelisiniz.
  • Terlemek, bazı durumlarda egzama için tetikleyici olabilir. Terin saç derisini tahriş etmemesi için ağır işlerden kaçınmalı, egzersizlerden sonra saç derinizi dermatoloğunuzun tavsiye ettiği ürünler ile yıkamalısınız.




Saç Egzaması İçin Yağ Önerileri Nelerdir?

Saç derisi egzamasında, dermatoloğa danışarak kaşıntıyı ve pullanmayı azaltmaya destek olacak bitkisel yağları kullanabilirsiniz. Egzamaya iyi gelen bitkisel yağlardan ilk sırada olanı çay ağacı yağıdır. Şampuanınıza küçük oranda çay ağacı yağı ekleyerek saçlarınızı yıkayabilir, saç egzamanızın hafiflediğine şahit olabilirsiniz. 

Egzamanız için başka bir alternatif zeytinyağıdır. 1 tatlı kaşığı zeytinyağı eklediğiniz şampuanla saçınızı yıkamak da mükemmel bir çözümdür. Keten tohumu yağını da doğrudan saç egzaması olan bölgeye 1 tatlı kaşığı ölçüsünde her gün uygulayabilirsiniz. 

Saç Egzaması İçin Şampuan Önerileri

Saç egzaması için şampuan seçiminizde yoğun kimyasal içerikli olanlardan ve çok köpürenlerden kaçınmanız gerekir. Saç bakımınızda alkol içeriği olmayan, hafif formüllü, hipoalerjenik olan şampuan, krem ya da saç maskeleri kullanmanız daha uygundur. Ayrıca Kafa derisinde kepek oluşumunu engellemek için çinko pirition, selenyum sülfit, ketokonazol, katran, salisilik asit içeren şampuanlar da tercih edebilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.