Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Sebum Nedir? Ciltte Sebum Ne İşe Yarar?

18-05-2023 10:40
Sebum Nedir? Ciltte Sebum Ne İşe Yarar?

Sebum, cildin yağ bezeleri tarafından salgılanan ve genellikle bütün memelilerde görülen bir cilt sıvısıdır. Sebum, cildimizi ve saçımızı kuruluğa karşı koruyarak, dış etkenlerden gelebilecek zararları azaltır. 

Vücudunuzdaki sebum dengesinin bozulması cildinizin ya da saçlarınızın yağlı görünmesine neden olur. Yağlı görünmesinin dışında sebum cildin dışına çıktığında bakteriler, sebumu etkisiz hale getirir ve kötü koku yayar. 

Yaşınıza bağlı olarak vücudunuzdaki sebum seviyesi de değişiklik gösterir. Sebum nedir, denildiğinde ise bebeklikten ergenliğe, ergenlikten erişkinliğe, yetişkin bireylerden yaşlı bireylere kadar herkes için önemli bir vücut salgısıdır. Ancak özellikle ergenlik döneminde sebum seviyesi artar ve ergenlik sivilcesi dediğimiz akne oluşumuna neden olur. 

Sebum Nedir?

Sebum yağ bezelerinin oluşturduğu bir vücut salgısıdır. Yağ bezeleri, kıl köklerinde; sebum ise kıl kökü yüzeyinde yer alır. Sebumun da amacı yağ bezeleri gibi cildi korumaktır ancak bazen aşırı yağlı yemekleri tüketme ve cildi günlük olarak temizlememe gibi sebepler sebumun yüzeyde birikmesine neden olur.

Sebum Ciltte Ne İşe Yarar?

Sebumun fazla salgılanarak sivilce ve yağlanmaya sebep olması pek çok bireyi rahatsız eder. Ancak cildin yağlanmasının sebebi sebumdan kaynaklı değil, sebumun dengeli bir şekilde vücutta bulunmamasından kaynaklanır.

Ciltte yeterli miktarda bulunan sebum cildi korur; vücuttaki sebum dengesinin bozulması ise bireyin sorumluluğundadır. 

Cildin yumuşaklığını koruyan sebum özellikle cildi kuru olanlar için vazgeçilmez bir vücut salgısıdır. Çünkü kuru cilt tipi bireylere rahatsızlık verir ve vücudun o yumuşaklığın yanı sıra neme ihtiyacı vardır. 

Vücudun rahat bir şekilde hareketlerini yerine getirmesine yardımcı olan sebum, cildin ihtiyacı olan nem dengesini sağlar. Nemli bir cilt, her zaman taze görünür, mimikler kolay bir şekilde yapılır ve nemli ciltte kolay kolay kırışıklık yaşanmaz. Bundan dolayı sebum dengesi oldukça önemlidir ve kontrol altında tutulmalıdır. 

Cildin daha genç ve canlı görünmesini sağlayan sebum, kontrol altında tutulduğunda yaşlanma belirtileri görülmez. Özellikle 30 yaşından sonra ciltte görülen yaşlılık belirtileri; göz çevresinde oluşan kırışıklıklar ve cildin rengini kaybetmesidir. Çözümü ise; cildin nemli kalması ve sürekli temizlenmesindedir. 

Cildin ihtiyacı olan nem, nemlendirici kremlerle düzenli sürelerle dengelenmelidir. Ancak nemlendirici kremler tek başına yeterli değildir. Bu yüzden sebum dengesi de yumuşak ve taze bir görünüm için olmazsa olmazlardandır. 

Cilt Yağlanması Neden Olur?

Cilt yağlanması genellikle ergenlik döneminde daha çok meydana gelen bir durumdur. Yetişkinlerdeki cilt yağlanması problemi erkek hormonları sebebiyle, erkeklerde kadınlara oranla daha fazla görülür. Ancak ciltteki yağlanma sadece tek bir sebebe bağlı değildir.

Hormonal etkenler, genetik yatkınlık, cildin yenilenme hızı, aşırı yağ salgısı ve kişisel alışkanlıklar gibi birçok faktör etkilidir.

Sebum Nasıl Azaltılır?

Cildin ihtiyaç duyduğu, ancak dengesi sağlanmadığı zaman farklı sonuçlar oluşturan sebumun kontrolünü birkaç alışkanlığınızı değiştirerek elinde tutabilirsiniz.

  • Özellikle beslenme alışkanlığınızı gözden geçirerek ve sebum dengeleyici krem takviyeleri sayesinde cildinize iyi bakarak, yaşlanmanızı geciktirebilirsiniz.
  • Yağlı yiyeceklerden uzak durmalısınız, çekirdek ve kaju gibi kuruyemişlerin tüketimini azaltmalı mümkün olduğunca yememelisiniz. Ayrıca fast-food tarzı yağlı yemek stillerini sık tüketiyorsanız bunları tüketmeye son vermelisiniz. Çünkü sağlıklı bir cilt ancak sağlıklı beslenmekten geçer. 
  • Önemli olan diğer bir kurtarıcı noktada sebum kontrol kremlerini düzenli olarak kullanmaktan geçer. Düzenli olarak kullandığınız takdirde, vücudunuzun nem dengesi düzelir ve çok iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Ancak sebum dengeleyici krem kullanmadan önce cildinizin temiz olmasına da dikkat etmelisiniz. 
  • Seçtiğiniz vücut, yüz temizleme ürünleri ile gözeneklerinize kadar cildinizi temizlemeli ya da haftada iki kere peeling/maske yaparak cildinizi devamlı temiz tutmalısınız. Cildinizin temizliğini sağladıktan sonra sebum kontrol kremlerini temiz cildinize her gün düzenli olarak uygulamalısınız.
  • Cildinizdeki aşırı yağlanmalardan kaynaklanan akne, siyah nokta sivilce gibi sorunlardan sadece cildinizi temizleyerek kurtulamazsınız. Sebumun vücutta salgıladığı miktarı doğru seviyede tutarak kurtulabilirsiniz.
  • Cildinizi temizlerken, sağlıklı ve genç görünmek için daha kötü sonuçlar elde etmemeniz doğru ürünleri kullanmanız oldukça önemlidir. Unutmayın amacınız; bu yağı tamamen yok etmek değil dengede tutmaktır.

Saçtaki Sebum Nedir?

Saç derisinde bulunan sebum, saçların su geçirmez ve yumuşak olmasını sağlar. Vücuttaki fazla sebum ilk olarak kendini saç derisinde ortaya çıkabilir. Eğer buradaki sebumu dengelemezseniz, seboreik dermatit adı verilen, yağlı kepek sorunuyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Sebum Dengeleyici Ürün Önerileri Nelerdir?

Yağlı ciltlerdeki sebum dengesini bulmak için çinko ve salisik aist gibi içerikler kullanılması diğer ürünlere göre daha etkilidir. Bu içerikler hem cildin parlamasını engeller hem de cildin nem dengesini bozmadan temizleyerek cildin daha fazla sebum üretmesinin önüne geçer. 

Uzun vadede akne ve siyah nokta oluşumunu engeller. Bundan dolayı, cilt bakım rutininizde, cildinizi kurutmayacak bir temizleyici kullanmalı, gözeneklerinizdeki kiri ve yağı arındırmak için tonik uygulamalı, sonrasında da cildinize doğru bir nemlendirici uygulamalısınız.


İhtiyacınız olan doğal ve bitkisel kozmetik nemlendirici ürünlere Agarta aracılığı ile bir tıkla ulaşabilir, kaçırılmayacak fırsatlardan anında yararlanabilirsiniz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.