Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Sıvı Sabun Nedir? Sıvı Sabun Nasıl Yapılır?

16-12-2020 00:00
Sıvı Sabun Nedir? Sıvı Sabun Nasıl Yapılır?

Sıvı Sabun Nedir?

Katı ve sıvı yağların bir baz ile karıştırılmasıyla oluşan maddeye sabun denir. Sabunlar tüm çevremizi ve bizi temiz tutarak hijyen sağlar. Ev, işyeri, ofis gibi mekanları temizlemekle kalmayıp, cildimize de temizlik sunar. Çok yönlü, nazik ve etkili olan sabunlar birçok yönden temel üründür. Sabunun bulunmadığı bir temizlik neredeyse imkansızdır. Sabunlar sıvı sabun ve katı sabun olmak üzere ikiye ayrılırlar.

Sıvı sabun da kalıp (katı) sabun da bakteri ve virüslere karşı etkilidir ancak küçük farklılıkları bulunmaktadır. Sıvı sabun, nemlendirici ekleme eğiliminde olduğundan katı sabuna oranla daha az kurur. Sabun ister sıvı olsun ister kalıp olsun, ellerinizdeki patojenlerin sayısını azaltır. Ellerinizi birbirine sürttüğünüzde bir sürtünme yaratmış olursunuz. Bu sürtünme, kiri ve mikroorganizmaları uzaklaştırır. Ardından ise su bu kirleri tamamen durular ve uzaklaştırır.

Sıvı sabun kullanmanın birden fazla avantajı vardır. Katı sabun birden fazla kişinin ortak kullanımına açık bir madde olduğu için, hijyen konusunda sıvı sabun kadar olumlu etkiler sunamayabilir. Fakat sıvı sabun fiziksel halinden dolayı kapalı bir alanda bulunur ve kullanıcıların hiçbiri bir önceki kullanıcı tarafından temas edilen noktalara temas etmemiş olur.

Sıvı sabun katı sabuna oranla daha düşük bir Ph değerine sahiptir. Her ne kadar katı sabun kullanımları üzerinde birikebilecek zararlı mikroplar sebebiyle sağlıksız olsa da sıvı sabun içeriğindeki kimyasal bileşenler daha zararlıdır. Bu açıdan doğal ve organik bir katı sabun, kimyasal bir sıvı sabuna göre her zaman daha sağlıklıdır.

 

 

Sıvı Sabun Nasıl Yapılır?

Sıvı sabun yapımı nispeten basit bir süreçtir. Bilinen iki yöntemi vardır. Bunlardan birincisi standart bir yöntem olan; ısı gerektiren sıvı ve katı yağların sabunlaştırılmasını içerir. Bu sıvı sabun yapımı yönteminde öncelikle, katı ve sıvı yağlar ısıtılır. Daha sonra oluşan sıvı bir alkaliye karşı reaksiyona girer. Bu işlem sonucunda sabun, su ve gliserin oluşur.

İkinci yöntem ise; yağ asitlerini bir alkali, çoğunlukla sodyum hidroksit ile nötralize etmektir. İlk önce, sıvı ve katı yağlar yüksek basınçlı buhar kullanılarak hidrolize edilir veya ayrılır. Bu adım sayesinde yağlar ham yağ asitlerine ve gliserine ayrılmış olur. Daha sonra, yağ asitleri damıtma yoluyla saflaştırılır.

Son olarak da sabun ve su üreten bir alkali ile nötralize edilir. Kullanılan alkali potasyum hidroksit ise, sonuç bir potasyum sabunudur. Potasyum sabunları, suda hızla çözünen yumuşak sıvı sabun meydana getirir. Alternatif olarak alkali sodyum hidroksit ise, sonuç bir sodyum sabunudur. Bunlara da sert sabunlar denir ve yumuşak sabunlardan daha az suda çözünürler.

Sıvı Sabun Yapımı Aşamaları

1. Sıvı sabun yapabilmek için bir tür yağa sahip olmalısınız. En çok kullanılan yağlar; palmiye çekirdeği yağı, hindistancevizi yağı ve zeytinyağı gibi bitkilerden elde edilen yağlardır. Ulaşmak istenilen sonuca göre içerik değiştirilip, yağ çeşidi iki veya üçe çıkarılabilir. 

2. Bu aşamada kostik soda çözünene kadar suyla karıştırılır. Sodyum hidroksit ve suyun reaksiyonu ekzotermiktir bir reaksiyondur. Dolayısıyla da dışarı ısı verir. Bu nedenle de işlemin bu aşamasında dikkatli olunur.

3. Yağlar bu aşamada sodalı su ile birleşir. Birleşme sonrası oluşan sabun yirmi dört saate kadar dinlendirilir.

4. Sabun dinlenip sertleştikten sonra, pürüzsüz ve uygun olana kadar yavaşça ısı ve su eklenir.

Sabunlaştırma işleminin sonunda, sodyum hidroksit artık sabunda mevcut değildir. Tamamen ayrıştırılmış ve kimyasal reaksiyonda kullanılmıştır. Malzemeleri ölçülmek yerine tartılır. Kostik sodanın su miktarı sıvı onsuna değil, yağ ağırlığına göre belirlenir. Çünkü farklı yağların farklı yoğunlukları vardır. Bir fincan zeytinyağı, bir fincan hindistancevizi yağı ile aynı ağırlıkta değildir. Sıvı sabun üretiminde doğru orana sahip olunduğundan emin olunması için, karıştırmadan önce malzemeler iyice tartılır.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.