Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Sivilce Nasıl Geçer? Sivilceye Ne İyi Gelir? ve Sivilce Hakkında En Çok Merak Edilenler

27-06-2023 12:25
Sivilce Nasıl Geçer? Sivilceye Ne İyi Gelir? ve Sivilce Hakkında En Çok Merak Edilenler
Ergenlikten itibaren ciltte görülmeye başlayan sivilce etkenlerinin ortaya çıkmasının çeşitli sebepleri olabilir. Ondan kurtulmanın yolu ise ortaya çıkış nedenine ve cilt tipinize göre değişiklik gösterir. Bu nedenle hakkında daha çok bilgi sahibi olmak gerekir. Çünkü yanlış uygulamalar cildinize zarar verebilir ve cildiniz için işleri daha kötüye götürebilir. Eğer sebebi hormonal nedenlerse o halde bir uzmandan destek almanız gerekebilir. Nasıl kurtulacağınızı bulmak için önce bu cilt sorununu yakından tanımakla başlayalım!
 

Sivilce (Akne) Nedir? Sivilce ve Akne Aynı Şeyler Midir?

 
Akne, sivilcenin semptomlarından birisi olduğu için temelde ikisi aynı hastalık denilebilir. Cildiniz çok fazla sebum ürettiğinde ölü deri hücreleriyle beraber gözeneklerin içini doldurarak siyah ya da beyaz noktalara neden olur. Sebum, cildin elastikiyetini sağlamak ve nemli tutmak için kendi ürettiği yağdır. Ciltten tamamen uzaklaştırılmamalıdır. Gözenekler bu şekilde tıkanırken arada kalan bakteriler iltihaplı aknelerin oluşmasına da neden olabilir.
 

Sivilce Nasıl Oluşur ve Sivilce Neden Çıkar?

 
Ergenlikte vücuttaki yağ üretiminin artması nedeniyle yüzde, göğüste, sırtta, omuzda hatta kulak içinde, genital bölgede veya popoda sivilce çıkabilir. Genellikle vücudun diğer bölümlerine göre daha yağlı bölgelerinde görülebilir. İltihaplı, iltihapsız, açık veya kapalı komedonlar şeklinde oluşur. Genel olarak beslenmeye ya da hormonlara bağlı olarak cildin fazla yağ üreterek gözeneklerin tıkanmasına yol açması sonucu ortaya çıkar. 
 
Cilt tipi de oluşmasındaki etmenlerden biridir. Akne çok yaygın olarak her yaş grubunda zaman zaman görünebilir. Diğer yaş dönemlerine göre çoğunlukla ergenlik dönemindeki gençlerde akneye rastlanır. Çünkü bu dönemde hormonlar değişmeye başlarken yağ bezleri de daha fazla yağ üretmeye başlar. Ergenlik döneminde akne oluşumu oldukça doğaldır ve beslenmeye, cilt temizliğine dikkat edilerek bu yönden daha rahat geçirilebilir. Ara sıra çıkan sivilceler içinse sivilce bandı kullanılabilir.
 
Bu bant, aknenizin havayla temasını önler ve koruyucu bir tabaka oluşturur. Yeni çıkmakta olduğunu düşündüğünüz aknenizin üstüne yapıştırdığınızda onu kurutur. Böylece kısa zamanda yok olmasını sağlar. Birçok kişi tarafından tercih edilen yaygın bir yöntemdir. Bunun haricinde genel olarak en iyi sivilce kremi diye bir şey yoktur fakat size ve cildinize uygun olan bir tane elbette vardır. Bunun için cildiye doktoruna danışarak bilgi alabilirsiniz.
 

Geçmeyen Sivilce Sebepleri Nelerdir? 

 
Geçmeyen sivilce sebepleri çok çeşitli olabilir. Aslında geçmesi mümkündür fakat cildinize olan yaklaşımınız ya da varsa hormonal düzensizlikleriniz bu durumun kronikleşmesine neden olabilir. Başlıca sebepleri şu şekilde sıralanabilir:
 
   ●Sağlıksız ve düzensiz beslenme
   ●Stres
   ●Sigara kullanıyor olmak
   ●Hormonal değişiklikler (ergenlik, hamilelik, adet dönemi, polikistik over sendromu)
   ●Cildi doğru şekilde kirlerden arındırmama 
   ●Cilt tipine uygun olmayan ürünlerin kullanımı 
 
Ayrıca aylar hatta yıllar boyunca geçmeyen aknelerin yer aldığı vücut bölümüne göre hangi sağlık sorununa işaret ettiğiyle ilgili araştırmalar da vardır. Bunun için bir dermatologla görüşebilirsiniz. Yağlı, fazla baharatlı yiyecekler ya da abur cuburlar gibi sağlıksız besinler ve stres cildin yağlanmasını tetikleyeceğinden aknelerin gözeneklerdeki devamlılığına neden olabilir. 
 
Cildin kendini korumak ve elastikiyetini sağlamak için sebum salgılaması doğaldır. Ancak düzenli olarak cilt tipinize uygun temizleyicilerle cildinizi temizlemediğinizde sebum günlük toz ve kirle beraber gözenekleri tıkar. Bu durumda bazen ucu olmayan kör sivilceler de görülebilir.
 
Ayrıca kistik sivilceler vardır ve bunlar kör aknelerden biraz daha farklıdır. Bu akne türü diğerlerine göre daha derinlerde yer alır ve daha çok ağrılıdır. Bu durum genetik kaynaklı ya da hormonal nedenlerle olabileceği gibi yüksek nem ve terlemeyle ilişkili de olabilir. Kullanılan bazı ilaç türleri bu akne türünün kötüleşmesine neden olabilir. Buzla soğuk uygulama yapmak ağrıyı ve kızarıklığı azaltmaya yardımcı olabilir. Bu akne türünü asla patlatmamanız gereklidir. Çünkü hem iz yapabilir hem de iltihabı bulaşıcı olabilir. Bunun tedavisi için doktorla görüşmeniz önerilir.

Sivilce bakımı yapılmaktadır yatakta yatak kadına
 

Sivilce Nasıl Geçer? Genel Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

 
Genel tedavi yöntemi olarak uzman bir dermatoloğun kontrolünde Retinoid ilaçlarının sivilce kremi ya da tablet formları kullanılabilir. Bu süreçte doktorunuzun önerilerini takip etmek önemlidir. Bunun haricinde günlük olarak cilt tipinize uygun temizleme jeli ve gözenekleri tıkamayan nemlendiriciler kullanarak cildinizin temiz kalmasını sağlayabilirsiniz. Böylece gözenekleriniz yağ ve kir nedeniyle tıkanmayarak temiz kalmış olur.
 
Akne toplumda oldukça yaygın görülür ve çeşitli tedavi yöntemleri mevcuttur. Şiddetli olmayan akneler için genellikle temizleme rutini oturtmak etkili olur. Ancak daha şiddetli akneler için sivilce hapı gerekebilir. Genellikle A vitamini türevi ilaçlar kullanılırken duruma ve aknelerinizin türüne göre doktorunuz antibiyotik ya da doğum kontrol ilaçlarından önerebilir. 
Bu ilaçlar doktor gözetiminde kullanılmalıdır. Aksi halde tedavi etmek yerine zarar verebilir. Lazer, peeling gibi hastaya özel farklı tedaviler de uygulanabilmektedir. Akneler oluşmadan önce önlem almaksa en sağlıklı yoldur.
 
Ayrıca kızartma, fast-food ve hazır gıdaları mümkün olduğunca az tüketmek de akne oluşumunu en aza indirir. Sivilce sıkmak ise asla yapmamanız gereken bir şeydir. Hem iz bırakacağı için hem de özellikle iltihaplı aknelerin patlatılması daha ciddi komplikasyonlara neden olabileceğinden asla önerilmemektedir. Tedavi edilmeyen akneler kişiler için kozmetik ve psikolojik olarak rahatsız edici olabilir. Bu nedenle geçmeyen izler için de çeşitli tedavi yöntemleri vardır.
 

Sivilce Hakkında Diğer Sık Sorulan Sorular

 
Akne, her insanda görülebilen yaygın bir sorun olduğundan dolayı bu konu hakkında akıllarda birçok soru vardır. Özellikle sivilce patlatma ve izleri nasıl geçer soruları en merak edilenler arasındadır. Bunun için akneyi ve aknenin oluşmasına neyin neden olduğunu bilmek önemlidir. Çünkü sorunu ancak kaynağına giderek etkili bir şekilde çözebilirsiniz. Ayrıca vücudun çeşitli yerlerinde ortaya çıkan aknelerin ayrı nedenleri olabilir. Bu yüzden siz de aşağıdaki soruların cevaplarını inceleyebilirsiniz.
 

Yüzde Sivilce Neden Çıkar? (Alında Sivilce Neden Çıkar?)

 
Yüz ve alın bölgesi günlük hayatta terleme, toz ve kire daha çok maruz kaldığı için bu bölge akneye daha yatkındır. Aynı şekilde saç diplerinin de daha çabuk yağlanması, terlemesi ve havayla temas ediyor oluşu kafada sivilce görülmesine neden olabilir. Bu bölgelerin terlemeye, yağlanmaya ve toza maruz kalması oldukça doğaldır. 
 
Düzenli olarak cilt tipine uygun temizleyiciler kullanmak cildi kirlerden arındırır ve gözeneklerin tıkanmasını engeller. Böylece zaman içinde aknelerinizin yoğunluğunun azaldığını ve aknelerin artık oluşmadığını görebilirsiniz.
 
Saç dibindekilere genellikle saç kremi, şampuan, bakım yağları gibi saç bakım ürünleri neden olur. Alındakiler ise stres, terleme, kâkül, saç bandı ya da eli alna götürmek gibi alnın nemlenmesine neden olan şeylerden dolayı oluşabilir. Yüzün T bölgesi denilen bu kısmı yağlanmaya ve akne oluşumuna en yatkın bölgelerden biridir. Boyunda sivilce de saç ve saç bakım ürünleri nedeniyle oluşabilir. Bu bölgedeki nemlilik ve ter akne oluşumuna yatkınlığı artırır.
 

Yanakta Sivilce Neden Çıkar?

 
Makyaj yapmak, makyaj fırçaları, yastık kılıfını düzenli olarak değiştirmemek ya da saçın yanakları kapatarak nemlenmesine neden olduğu durumlar yanaklardaki gözeneklerin tıkanarak aknelenmesine neden olabilir. Ayrıca yine sık sık eli yanağa götürmek o bölgenin daha çabuk yağlanmasına ve kirlenmesine neden olur. Makyaj malzemelerinin ve yastık kılıfının düzenli olarak yıkanması, uyumadan önce makyajın ciltten mutlaka arındırılması ve uyurken saçları bağlamak yanakta akne oluşumunu önleyici tedbirlerdendir.
 

Sırtta Sivilce Neden Çıkar? (Omuzda Sivilce Neden Çıkar?)

 
Yüz bölgesinde olduğu gibi sırtta ve omuzda da cildin gözenekleri tıkanabilir. Dolayısıyla akneler veya iltihaplı sivilceler oluşabilir. Bu bölgedeki terleme, kıyafetle ya da saçla temas sırtınızın nemlenerek yağlanmasını ve gözeneklerin tıkanmasını tetikleyebilir. Elbette yağlı ve hazır gıdalarla beslenmenin de bunda etkisi vardır. Duş alırken iyi bir duş jeli ya da duş sabunu kullanmak, gerektiğinde vücut peelingi kullanmak cildin ölü derilerden arınmasını sağlar. Böylece akne oluşumu da engellenmiş olur.
 

Çenede Sivilce Neden Çıkar?

 
Çenede çıkan akneler hormonal değişikliklerden kaynaklanabileceği gibi yağlanmaya ve kire maruz kalmaya bağlı olarak oluşabilir. Bir uzman dermatoloğa muayene olduktan sonra sorunun kaynağına göre onun önerisiyle sivilce ilacı kullanmaya başlayabilir ya da ilaç gerektirmiyorsa cilt tipinize uygun bir temizlik rutiniyle zaman içinde aknelerden kurtulabilirsiniz. Hatta cildinizi aknelerden arındırmak için rutininize salisilik asit ve glikolik asit gibi ürünleri de ekleyebilirsiniz. Bunların yanı sıra temizlik rutininize nemlendirici eklemeyi de unutmamalısınız.
 

Dudakta Sivilce Neden Çıkar?

 
Dudak ve dudak üstü sivilcesi de sanılanın aksine yaygın görülür. Bu nedenle telaşlanmaya gerek yoktur. Bu bölgedekiler dudakta daha fazla sinir hücresi bulunduğu için daha ağrılı olabilir. Stres, hormonal değişimler, kullanılan ilaçlar bu bölgede aknelenmeye neden olur. Özellikle erkeklerde traş sonrası, kadınlarda ise dudak üstü tüylerin alınması sonrası sıklıkla görülebilir. Hassasiyete bağlı olarak cilt esnekliğini ve bütünlüğünü korumak için sebum üretir. Dudak bölgesinde yer alan gözenekler buna bağlı olarak tıkanabilir.
 

Dilde Sivilce Neden Çıkar?

 
Bazı kişilerde dilde sivilce benzeri yaralar çıkabilir. Bu yaraların akne ile ilgisi yoktur. Genellikle ateşli, ağır hastalıklar nedeniyle oluşabileceği gibi gıda kaynaklı da olabilir. Çok baharatlı ve tuzlu gıdalar ya da çok sıcak ve soğuk içeceklerin arka arkaya tüketilmesi gibi dili tahriş eden eylemlerden kaynaklanabilir. Başka bir nedeni ise uçuk gibi viral enfeksiyon olabilir. Enfeksiyon ya da alerji nedeniyle bu şekilde yaralar görülebilir.
 

Genital Bölgede Sivilce Neden Çıkar?

 
Bu bölgede çıkan akneler sanılanın aksine yaygındır ve diğer aknelerle benzer sebeplere sahiptir. Çeşitli sebeplerle peniste, vajinada sivilce çıkması çoğu zaman ciddi bir sorun değildir. Bu bölgedeki nem, ter, alerjik etkenler ya da hijyen eksikliği aknelere neden olabilir. Kimi zaman yağ bezesi ya da kıl dönmesi de akne ile karıştırılmaktadır. Ayrıca epilasyon sonrası hijyene dikkat edilmemesi veya hava almayan, sıkan iç giysiler, dar pantolonlar da burada akne oluşumuna neden olabilir.
 
Kıl kökü iltihaplarıysa çoğunlukla vajina dış dudakta sivilce benzeri şişlik oluşmasına neden olur. Bu şişliğe kızarıklık ve ağrı da eşlik eder. Ağda, traş, hijyen eksikliği veya iç giysilerin sürtmesi o bölgede kıl kökü batmasına ve iltihabına neden olur. Bu şişlik genellikle kendiliğinden geçer. Ancak asla patlatmaya çalışmamalı ya da sıkmamalısınız. Aksi halde iltihap yayılabilir ya da lezyon oluşabilir. Kendiliğinden geçmeyen iltihaplarda ise doktora muayene olmak önemlidir. Apseleşmeye karşı size uygun tedavi yöntemini söyleyecektir.
 
Sivilce izi bulunur kadının yanağında.

Sivilce İzleri Nasıl Geçer?

 
Ergenlik dönemindeki hormonal değişikliklerle başlayan akneler patlatılmaya çalışıldığında izleri bazıları için inatçı ve kalıcı hale gelebilir. Böyle durumlarda genellikle 1 haftada sivilce izlerinden kurtulma çözümleri aranır. Ancak bu kadar kısa sürede izlerden kurtulmak mümkün değildir. Bu nedenle önemli olan izlerin oluşmasını önlemektir. İzlerin oluşmasını önlemek için öncelikle aknelerinizi sıkmaya çalışmamalısınız. Yine de oluşmuş izler varsa durumunuza göre enzimatik peelingler kullanabilirsiniz.
 
Cildinizin yağlanması normaldir fakat gözeneklerin tıkanmaması için düzenli olarak temizleme jeliyle veya cildinizi kurutmayacak bir yüz sabunuyla temizlemeniz gerekir. Bunun için Agarta’nın sivilce sabunu, temizleme jeli ya da kil maskesi ürünlerinden birini tercih edebilirsiniz. Özellikle aşağıdaki ürünlerden cilt tipinize uygun olduğunu düşündüğünüz birini deneyebilirsiniz:
 
   ●Doğal yeşil kil maskesi
   ●Çay ağacı sabunu
   ●Defne sabunu
   ●Bıttım sabunu
   ●Doğal zeytinyağı sabunu
   ●Ardıç sabunu
   ●Kayısı sabunu
 

Sivilce Lekeleri Nasıl Geçer?

 
Piyasada sivilce lekeleri için kremler satılmaktadır fakat bu kremler herkes için olumlu sonuçlar vermeyebilir. Bu nedenle bir uzman cildiye doktoruyla görüşülmelidir. Dermatoloğunuz cildinizin durumuna göre gerekirse kalıcı çukur izleri için sizi estetik ve plastik cerrahiye yönlendirebilir. Bazı leke silme işlemleri güzellik merkezlerince de yapılmaktadır. Fakat bu konuda güvenilir ve iyi bir güzellik merkezi olmasına dikkat edilmelidir. Geçmeyen izler için tedavi yöntemlerinden bazıları şunlardır:
 
   ● Fraksiyonel lazer tedavisi
   ● Özel bir iğne ile deri altına müdahale edilen Subsizyon tedavisi
   ● Akne izlerinin cerrahi yolla çıkarılması
   ● Mezoterapi
   ● Kök hücrelerle ya da fibroblastlarla çukur izlerin silinmesi
 

Sivilce Nasıl Geçer Evde Denenecek Yöntemler Nelerdir?

 
Aknelerin oluşmasını önlemek ya da gözeneklerinizi aknelerden arındırmak için evde kendinize sivilce maskesi yapabilirsiniz. Gözenekleri yağ ve kirden arındırırken gözeneklerin küçülmesi için de uygun formüllerden deneyebilirsiniz. Bu tarz kendi hazırlayacağınız karışımlardan denerken kısa sürede çok çeşitli formüller denememeye dikkat etmelisiniz. Aksi halde cildiniz tahriş olabilir. Ayrıca deneyeceğiniz formülü de cildinizi tahriş etmeyecek şekilde belirlemelisiniz.
 
Tabii ki, her şeyden önce makyajınızı iyi temizlemeyi, yağlı yiyeceklerden uzak durmayı, stres seviyenizi en aza indirmeyi ve sağlıklı beslenmeyi ihmal etmemelisiniz. Bu noktalara dikkat ettikten sonra aşağıdakilerden birini deneyebilirsiniz:
 
   ● Gül suyunu tonik olarak kullanmak
   ● Kahve telvesi peelingi
   ● Yoğurt peeling maskesi
   ● Yeşil çayı tonik olarak kullanmak
   ● Aloe vera nemlendirici
 
Eğer sivilceniz yeni çıkmak üzereyse 1 saatte sivilce yok etmek mümkün gibi görünebilir. Akne bandı ya da evde deneyebileceğiniz formüllerle kurumasını sağlayabilirsiniz ya da soğuk uygulamalar şişkinliğinin inmesine yardımcı olabilir. Fakat tam olarak bir saatte kurtulmak pek mümkün değildir. Çünkü hızlı uygulamaların cildinizi tahriş etme olasılığı vardır. Bu nedenle hassas ve etkili yolları tercih etmelisiniz. Hatta en iyi yol düzenli beslenme ve cilt temizliği ile akne oluşmasına karşı önlem almaktır.
 

İltihaplı Sivilce Nasıl Geçer?

 
İltihaplı akneleri asla sıkmamalısınız. Özellikle yüz bölgesinin ortasında doğrudan beyne giden kanallar bulunduğu için iltihabın içe gitme riski vardır. Bunun yerine sivilce kurutucu krem ya da limon sürmek gibi yöntemlerden güvendiğinizi deneyebilirsiniz. Ancak zamanla kendisi zaten geçecektir. Eğer sık sık bu durumu yaşıyorsanız o zaman dermatoloğunuzdan tavsiye almalısınız. Bunun yanı sıra iltihaplı aknelerin oluşmaması için cildinizi düzenli olarak kirlerden arındırmayı unutmamalısınız.
 

Sivilce Hamilelik Belirtisi mi?

 
Hamilelik dönemindeki hormonal değişikliklere bağlı olarak bazı anne adaylarında akneler oluşabilir. Ancak özellikle gebeliğin ilk ayında bu tarz belirtiler açığa çıkmaz. Kısacası akne oluşmasına doğrudan gebeliğin belirtilerindendir demek yanlış olacaktır. Gebeliğin ancak 8. haftasından sonra anne adayında hormonal değişikliklere bağlı olarak akneler oluşabilir. Gebelik şüpheniz varsa kesin tanı için test yaptırmak daha doğru olur.
 

Sigara Sivilce Yapar mı?

 
Sigaranın sağlığa birçok olumsuz etkisi olduğu gibi cilde de zararı vardır. Sigara cildinizdeki gözeneklerin genişlemesine neden olur. Cildi yağlanmaya, dolayısıyla siyah noktalara da yatkın hale getirir. Ayrıca sigara dumanı da yüzün maruz kaldığı kirlerden olduğundan cildinizdeki gözeneklerin tıkanmasına ve deri altı sivilcelerin oluşmasına neden olur.
 

Güneş Kremi Sivilce Yapar mı?  

      
Piyasada güneş kremlerinin çeşitli formları bulunur. Bazıları yağlı yapısıyla gözenekleri doldurabilir ve tıkayabilir. Gözenekleri tıkamayan, cilt tipinize uygun güneş kremi seçmek önemlidir. Ayrıca çift aşamalı temizlik yaparak güneş kremini cildinizden tamamen arındırmalısınız. Böylece gözenekleriniz yağ ve kir nedeniyle tıkanmamış olur. 

Sivilce izi için krem kullanıyor elinde telefon tutan kadın.
 

1 Haftada Sivilce İzlerinden Kurtulma Mümkün müdür?

 
Öncelikle sağlıklı bir beslenme düzeni ve cildi doğru, etkin bir şekilde temizlemek gereklidir. Cilt tipine ve sivilce izlerinin türüne bağlı olarak yalnızca ürün kullanarak bir haftada izlerden kurtulmak mümkün değildir. Cildi ve cilt bariyerini onaran çeşitli serumlar düzenli kullanıldığında özellikle lekelere iyi gelir. 
 
Ancak bazı izler için dermatologlardan yardım almak gerekir. Kişiye ve izlerin durumuna göre birkaç saatlik seansta izlerden kurtulabileceğiniz gibi seansa birkaç kez de gitmeniz gerekebilir. Daha net bilgi için dermatoloğunuza danışabilirsiniz.
 
Eğer erken müdahale ediliyorsa sivilce izleri için krem kullanmak da faydalı olabilir. Erken dönemde etkili kremleri kullanmak ve güneş ışınlarından cildi korumak lekelerin tedavisinde etkili olabilir. Güneş ışınlarına maruz kalmak lekeleri daha belirgin ve kalıcı hale getirdiğinden güneşten korunmak ve erken müdahale etmek önemlidir. Yüzeysel izlerde cilt tipinize göre soyucu kremler ve peeling etkili olabilirken derin izlerde PRP, lazer uygulamaları ya da kombine tedaviler daha etkili olur. 
 

Cips Sivilce Yapar mı?

 
Bu konuda yapılmış ve kesin bir sonuca ulaşılmış araştırma yoktur. Fakat bir sefer cips yemekle akne oluşmasa da cips oldukça yağlı ve tuzlu işlenmiş bir gıda olduğundan ötürü ciltteki yağlanmayı artırabilir. Böylece cilt akne oluşumuna yatkın hale gelmiş olur.
 

Çekirdek Sivilce Yapar mı? 

 
Çekirdek de oldukça yağlı ve tuzlu bir besindir. Bu nedenle cildin yağ üretmesini tetikler. Ergenlik dönemindeki hormonal değişiklikler de vücudun yağ üretimini hızlandırdığından dolayı özellikle ergenlik döneminde çekirdek yemek vücudun çeşitli bölgelerinde; yüzde, göğüste hatta koltuk altında ve kalçada sivilce yapar denilebilir. Yağ üretiminin artmasıyla beraber ciltte yer alan gözenekler tıkanarak akne oluşabilir.

 

Kola Sivilce Yapar mı?

 
Gazlı içecekler, teknik olarak akne oluşumuna neden olmaz. Fakat fazlaca şeker içeren gıdalar tüketmek akne oluşumuna zemin hazırlayabilir. Çünkü tüketilen fazla şekerli gıdalar vücudun hormonal dengesini bozabilir. Bunun haricinde şekerli ya da şekersiz kola içmenin akne oluşumunda etkisi yoktur. Ancak sağlıklı bir cilt için yeterince su tüketmek gerekir. 
 

Vücutta Sivilce Gibi Kabarcıklar Neden Olur?

 
Genellikle vücutta sivilce gibi kabarcıklar ciddi bir durumdan ötürü değil, tavuk derisi görünümü, kıl dönmesi ya da cilt alerjisi nedeniyle oluşur. Eğer yoğun kaşıntı ve başka sorunlar da eşlik ediyorsa uyuz ya da gluten intoleransı gibi başka hastalıklara işaret edebilir. Böyle bir durumda kabarcıklar da geçmiyorsa doktora muayene olmanız gerekir. Doktorunuz bu kabarcıkların özelliklerine göre uygun teşhisi koyarak tedavi önerebilir.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.