Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

SLS Nedir? Ne İşe Yarar? SLS Zararları Nelerdir?

12-05-2022 00:00
SLS Nedir? Ne İşe Yarar? SLS Zararları Nelerdir?

SLS nedirSLS zararlı mıdır? gibi sorular özellikle yoğun kozmetik ürün kullanan kadınların sıklıkla merak ettiği konuların başında yer alıyor. Bu yazımızı sizler için SLS konusuna ayırdık. SLS hakkında bilinmesi gereken bütün ayrıntıları yazımızda bulabilirsiniz. Keyifli okumalar.

SLS Nedir?

SLS (Sodyum Lauril Sülfat) veya SLES, kozmetik ve temizlik ürünleri başta olmak üzere birçok üründe bulunan kimyasal bir maddedir. Cilt tarafından oldukça çabuk emilebilen bu madde, zamanla kanserojen etki geliştirebilmektedir. Tam da bu nedenle içinde bulunduğu ürünler, cildinizi son derece tahriş ederken aynı zamanda da sağlığınıza karşı bir tehdit oluşturabilir.

SLS Ne İşe Yarar? 

SLS, sabunlar, şampuanlar, duş jelleri ve diş macununda yaygın olarak kullanılan bir kimyasaldır. Su ile durulanabilmesi için yağ bazlı kirleri tutan bir yüzey aktif madde olarak çalışır. Aynı zamanda etkili bir köpürme maddesidir ki bu da sıvıları köpüğe dönüştürerek kişilerin yüzünü, saçını ve vücudunu yıkarken daha çok keyif aldığı köpüğü yaratır. 

SLS Zararları Nelerdir?

Yüzey aktif madde olarak da bilinen SLS, içinde bulunduğu ürünün sahip olduğu bileşenlerin arasındaki yüzey gerilimini düşürür.

SLS esasında ucuz bir köpürtücüdür. Bu sayede de köpürmeyi arttırarak daha kalıcı temizlik yapıyor hissi yaratır. SLS ve Amonyum Lauril Sülfat (ALS), tüketici ürünlerde SLES'in yaygın olarak kullanılan alternatifleridir.

 
 
 

SLS zararları genel hatları ile şöyle sıralanabilir;

  • Yapılan deneylerde de görülmüştür ki SLS, göz ve çevresinde, ciltte çok ciddi tahrişlere sebep olabilmektedir. SLS ve SLES bileşenleri en çok diş macunu, sabun, şampuan gibi kişisel ürünlerde ve temizlik maddelerinde bulunur.
  • Maalesef bu ürünler günlük olarak çok sık tükettiğimiz ürünlerdir. SLS maddesinin kısa süreli kullanımlarda olumsuz etkileri hemen fark edilmez fakat, düzenli kullanıldığında vücudunuzda birikime sebep olur ve kişi üzerinde ciddi hasarlar bırakır. 
  • SLS içeren ürünler kullanmanın özellikle gözleriniz, cildiniz, ağzınız ve akciğerleriniz için tahriş başta olmak üzere olumsuz etkileri çok fazladır. En basit örnek olarak hassas cilt tipi için SLS  gözenekleri tıkayabilir bunun sonucunda ise  sivilce ortaya çıkabilir.
  • Çoğu kozmetik ürün, formülasyonlarında daha düşük SLS/SLES konsantrasyonuna sahiptir. Ancak bakım ürünleri cildinizle veya gözlerinizle ne kadar uzun süre temas halinde kalırsa, tahriş riski o kadar yüksek olur. Ürünün kullanımdan hemen sonra durulanması tahriş riskini azaltsa da kalıcı hasarlar bırakabilir. 
  •  SLS, diğer birçok zararının yanında kullanım sonrası kuruyabilir ve bu kuruma refleksi özellikle işlem görmüş veya afro saçları olanlar için oldukça rahatsız edici olabilir. 
  • Aynı zamanda egzama, dermatit veya sedef hastalığı gibi cilt rahatsızlıklarından muzdarip olanlar için de olumsuz etkiler yaratabilir. Bu nedenle de SLS genellikle olumsuz etkilerinin fazla olduğu bir kimyasal olarak bilinir. 

SLS içermeyen ürünler  tercih ederek başta cilt, saç ve göz sağlığı olmak üzere vücut sağlığınızın korunmasına yardımcı olabilirsiniz. İçeriği doğal bitki özleri ile hazırlanmış, zararlı kimyasallar barındırmayan doğal kozmetik ürünleri sizler için özenle üretiyoruz.

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.