Hoş Geldiniz
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
Henüz Üye Değil Misiniz?
Kolayca üye olabilirsiniz!

Zeytinyağı ile 10 Yöntemde Hayatınıza Sağlık Katın!

31-08-2020 00:00
Zeytinyağı ile 10 Yöntemde Hayatınıza Sağlık Katın!

Zeytinyağı ile 10 Yöntemde Hayatınıza Sağlık Katın!

Ege’nin en güzide bahçelerinde yetişen zeytinler hasat edildikten sonra, soğuk sıkım yöntemi kullanılarak zeytinyağı üretimi gerçekleştirilir. Sağlığa faydası saymakla bitmeyen zeytinyağı, günlük tüketime uygun olan hafif ve sağlıklı içeriğiyle öne çıkar. Sağlıklı beslenmeye özen gösteren herkesin mutfağında yer alması gereken ürünlerden biri olan zeytinyağı, doğal ve besleyici içeriğiyle dikkat çeker.

 
Sağlığın devamlılığı ve vücudun güçlenmesi için sayısız ayrıcalığa sahip olan zeytinyağı, günlük tüketimde kolesterol ve damar tıkanıklığı gibi problemlerin oluşmasını engeller. Sağlıklı yaşam için olmazsa olmaz gıdalardan biri olan zeytinyağı, kanser hücrelerinin gelişmesini engelleyerek bu hastalığa yakalanma riskini minimuma düşürür. Birbirinden farklı alanlarda insan sağlığına etki etmeyi başaran zeytinyağının faydaları hakkında merak ettiğiniz tüm detayları yazımızın içerisinde bulabilirsiniz. 


Zeytinyağı Nasıl Yapılır? Sızma Zeytinyağı Nedir?

İçerisinde başka maddelerin karışımı olmayan ve zeytinden elde edilen yağlar, sızma olarak adlandırılır. Birbirinden farklı sıkım teknikleriyle hazırlanabilen hakiki zeytinyağı, yeni hasattan elde edilen en taze ve kaliteli mahsullerin kullanımıyla elde edilir. Akışkan yapısı ve koyu yeşil rengiyle göz dolduran zeytinyağı, vücut bakımından sağlıklı beslenmeye kadar sayısız alanda yer alan temel gıda maddesidir. 

Doğal yapısıyla sağlıklı beslenme prensiplerinin ana maddelerinden biri olan zeytinyağı, taş değirmende ezilerek sızma hâle getirilir. Doğal ve soğuk sıkım teknikleriyle el değmeden hazırlanan zeytinyağı, meyvelerin ezilmesinin ardından sızma hâline bürünür. Parlak yeşil rengiyle dikkat çeken ve meyveye göre tonlarında değişiklikler görülebilen zeytinyağı, sızma özelliğiyle saflığı temsil eder. 

Zeytinyağının üretimi için soğuk sıkım teknikleriyle hazırlanan özel makineler kullanılır. Dalından toplanan zeytinler, başlangıçta genel şekilde temizlenerek makinelere teslim edilir. El değmeden devam eden bu süreçte zeytinlerin tamamı sudan geçirilerek dal ve çöplerin ayrıştırılması sağlanır. Su havuzlarında iyice temizlenen zeytinler süzülerek sıkım makinesine doğru yola çıkar. 

Bu aşamada zeytinlerin pres yardımıyla iyice ezilerek yağının çıkması sağlanır. Çıkan yağın saf ve temiz olması amacıyla birkaç defa süzme işlemi tekrarlanır. Sızma zeytinyağının işlemleri tamamlandıktan sonra kullanım amacına göre farklı alanlarda değerlendirilir. Tercih edeceğiniz zeytinyağında kullanılan meyvenin cinsi ve sıkım yöntemleri, ürünün kalitesini doğrudan etiler. 


Zeytinyağı Çeşitleri Nelerdir? En İyi Zeytinyağı Çeşidi Hangisidir? 

Naturel zeytinyağları, kendi çeşitleri arasında en doğal ve hafif içeriğe sahip olmasıyla öne çıkar. Sızma olarak da adlandırılan doğal zeytinyağı çeşitleri, uzun süre muhafaza edilmeye uygunluğuyla dikkat çeker. Zaman geçtikçe olgunlaşan ve besleyici etkisini artıran doğal zeytinyağı, yıllandıkça daha dolgun ve koyu bir renge sahip olur. 

Sızma zeytinyağı çeşitlerinin kendine has rengi ve kokusunun bulunması bu ürünü baskın hâle getirir. Aromasını maksimum seviyede veren sızma zeytinyağı, soğuk ve sıcak yemeklerde kullanıma uygundur. Ancak zeytinyağının verdiği yoğun aroma ve kokudan hoşlanmayan kişiler için hafifletilmiş içeriğe sahip olan ürünler de öne çıkarılır. 

Riviera olarak adlandırılan zeytinyağı türlerinde yarı yarıya oranla ayçiçek ve benzeri yağ çeşitleri kullanılır. Soğuk sıkım zeytinyağların rengindeki değişiklikler kullanılan meyvenin cinsine ve hasadın üzerinden ne kadar süre geçtiğine bağlı olarak farklılık gösterebilir. Ürünlerde kullanılan sıkım teknikleri ve bekleme sürecine göre zeytinyağı asit oranı da değişir. 


En Kaliteli Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır? 

 
Zeytinyağı çeşitleri arasında en faydalı ve doğal içeriğe sahip olanları belirlemek için tat ve koku kriterlerine dikkat edilmesi gerekir. Koyu yeşil tonlarına sahip olan ve kendine has bir berraklığı bulunan zeytinyağları, genellikle iyi ürünlerden elde edilir. Kıvamı suya kıyasla daha koyu ve yoğun olan zeytinyağı çeşitleri arasından en kaliteli olanını belirlemek için su testini kullanabilirsiniz. 

Bir bardak suyun içine az miktarda zeytinyağı dökerek yağın gerçek olup olmadığını test edebilirsiniz. Bardakta yüzeye çıkan ve kendi içinde baloncuklar oluşturan zeytinyağı, kaliteli ve doğal içeriğini belli eder. Suyla karışan ve dibe çöken yağlarda ise farklı kimyasal maddeler ve karışımlar olduğunu söylemek mümkündür. 

Halk arasında yaygın olan zeytinyağı bozulur mu gibi sorular, hakikî ve doğal içerikli ürünler için geçerli değildir. Kaliteli ve natural ürünleri belirlemek için dikkate alınan bir diğer nokta da zeytinyağı donar mı sorusunun cevabıdır. Hakikî yapıda olan zeytinyağları, soğuk ortamda katılaşarak sürülebilir kıvama gelir.

Zeytinyağı ve zeytin bulunur yeşil zeytin yapraklarının yanında.
 

Hakiki Zeytinyağı Nasıl Anlaşılır?

Hakikî ve sağlıklı zeytinyağını anlamak için ürünün dokusunu dikkate alabilirsiniz. Yumuşak içimli ve akışkan yapıya sahip olan zeytinyağının doğal olup olmadığını anlamak için cam bir şişeye boşaltabilirsiniz. Zeytinyağının tamamen parlak yeşil renkte olması ve içinde farklı bir maddenin kendini belli etmemesi en önemli kriterlerden bir tanesidir. Tüm yağın içinde küçük küçük baloncuklar oluşuyorsa bu zeytinyağının hakikî olduğunu gösterir. Kilo alımının kontrol edilmesi, kalp damar sağlığı ve dengeli beslenme gibi temel sorunların takibi için yemeklerde zeytinyağı kullanımına özen göstermek gerekir
 

Zeytin Yağının Faydaları Nelerdir?

 
Günün her saati tüketime uygun olan zeytinyağı, vücut ve cilt bakımında da sıkça tercih edilir. Yetişkinlerde ve bebeklerde zeytinyağı kullanımı, sağlıklı bir sindirim sistemi ve bağırsak düzeni için olmazsa olmazdır. Bebeklerin hassas vücudu için ideal bir krem olan ve yumuşatıcı özelliğe sahip olan zeytinyağı, cilt kuruluğu ve pişik gibi sorunların azaltılmasına yardımcı olur.
Saçlardaki deri döküntüsünü azaltmak ve daha parlak bir görünüm ortaya çıkarmak için zeytinyağından hazırlanan maskeler kullanılır. Doğal içeriğiyle maskelerin daha etkili olmasını sağlayan zeytinyağı, besleyici ve onarıcı özelliğini tüm ciltte hissettirir. Saçlarınızın daha yumuşak, parlak ve sağlıklı olmasına katkı sağlayan zeytinyağı, haftalık bakım periyotlarında mutlaka kullanılması gereken ürünler arasındadır. Cilt sağlığını koruyan ve atopik deri hastalıklarının hafifletilmesini sağlayan zeytinyağı, kaşıntı, döküntü ve kızarıklık gibi problemleri kontrol altına alır. Cilt bakımı için en iyi zeytinyağı içeriğini belirledikten sonra düzenli aralıklarla maske ve bakım kürleri hazırlayabilirsiniz. 
Sağlıklı bir yaşam için beslenme düzenine de eklenmesi gereken zeytinyağı, yemeklerin daha lezzetli ve hafif olmasını sağlar. Sağlıklı beslenme rutinine dâhil edeceğiniz organik zeytinyağı, sade ve etkileyici aromasıyla öğünlerinizi daha doyurucu hâle getirir. Sindirim sistemindeki sorunları kontrol altına alan zeytinyağı, kabızlık ve hazımsızlık gibi rahatsızlıkların hafiflemesini sağlar.
Damar tıkanıklığı ve kalp hastalığı gibi problemlerin engellenmesine yardım eden zeytinyağı, B2 tip diyabet hastalıklarının oluşum riskini azaltır. Belirli aralıklarla aç karnına zeytinyağı içmek ve bunu rutin hâline getirmek karaciğerdeki olası sağlık sorunlarının azaltılmasına yardım eder. Sindirim sistemini kontrol etmek ve bağışıklığı daha da kuvvetli hâle getirmek amacıyla zeytinyağını kür olarak kullanabilirsiniz. Günlük olarak belirli ölçülerde zeytinyağı içmek, vücudunuzun ihtiyacı olan antioksidanı karşılar.
Kısaca Zeytinyağının Faydalarını Özetlemek Gerekirse;

   ●Bütün cilt tiplerini özellikle de kuru cilt tipini canlandırmada etkilidir.
   ●Cilt kırışıklıklarının azaltılmasında etkili olduğu gibi, aynı zamanda çatlak oluşmuş ciltlerinde eski haline kavuşmasında yardımcıdır.
   ●Zeytinyağı cildi yumuşatır ve esnek pürüzsüz bir görünüm verir.
   ●Kurumuş saçların dayanıklılığını ve esnekliğini artırır.
   ●Saçtaki kepeği ve dökülmeyi engellemeye yardımcı olur.
   ●Tırnakları güzelleştirir ve güçlendirir.
   ●Banyo suyuna katıldığında canlandırır ve yumuşaklık sağlar.
   ●Zeytinyağı ile doğum çatlakları azaltılabilir.
   ●Bebeklerin poposundaki pişiğe karşı etkilidir.
   ●Güneş yanıklarına rahatlatıcı etkisi vardır. 


Aç Karnına Zeytinyağı İçmenin Faydaları

Günlük olarak aç karnına zeytinyağı içmenin getirdiği faydaları aşağıdaki listede bulabilirsiniz:
   ●Metabolizmanın hızlanmasına ve fazla yağların daha kolay şekilde yakılmasına yardım eder.
   ●Vücutta meydana gelen iltihabın azalmasını sağlar. 
   ●Kanser hücrelerinin oluşmasını engelleyerek bu hastalığa yakalanma riskini azaltır. 
   ●Sindirim sistemindeki bozuklukların iyileşmesine katkı sağlar.
   ●Hücre duvarını kalınlaştırarak olası gen hastalıklarının önüne geçer. 
   ●Kalbin daha sağlıklı olmasını sağlar ve tıkalı damarların açılmasına yardım eder. 
   ●Midede meydana gelen gastrit ve reflü gibi hastalıkların azaltılmasını sağlayarak yemek sonrasındaki sancıları minimuma indirir. 


Aç karnına içilen zeytinyağı, kalpten damarlara ve mideye kadar sayısız organa fayda sağlar. Günlük olarak tüketime uygun olan zeytinyağı, midede bulunan yaraların da iyileşmesini kolaylaştırır. Farklı kalitelerde hazırlanması sebebiyle değişiklik gösteren zeytinyağı fiyatları, ürünlerin içerikleri ve durumu hakkında doğrudan bilgi verir.
 
Zeytinyağı bulunur kadının elinde ki şişede.


Zeytinyağının Cilde Faydaları Nelerdir?

Zeytinyağı kullanımının cilde sağladığı faydalar ve deri üzerindeki etkilerine aşağıdaki listeden ulaşabilirsiniz:

Haftanın belirli günlerinde yüze zeytinyağı sürmek, özellikle soğuk havalarda oluşan kuruluk ve kaşıntıların cildinizden uzaklaşmasını sağlar. Günlük rutin bakımda da etkili olan zeytinyağı, göz altındaki morlukların azaltılmasına ve cilt tonunun eşitlenmesine katkı sağlar.
 

Saç Dökülmesine Ne İyi Gelir? Zeytinyağının Saça Faydaları Nelerdir?

Saçlarda meydana gelen zayıflık ve dökülmeleri azaltmak için günlük olarak zeytinyağı kullanabilirsiniz. Her yıkamadan önce yarım saat boyunca saça zeytinyağı sürmek ve daha sonrasında hafif bir şampuanla durulamak sağlıklı ve canlı bir görünüm oluşturur. Zeytinyağının saç dökülmesine etkisi ve sağladığı faydaları aşağıda bulabilirsiniz:
Her banyoda saçlarınızı beslemek isterseniz zeytinyağı sabun çeşitlerini tercih edebilirsiniz. İçeriğindeki doğal zeytinyağı sayesinde saçlardaki kuruluk ve yıpranmış görünümü engelleyen sabunlar, derinin de rahatlamasını sağlar.



Zeytinyağı Saça Nasıl Uygulanır?

Zeytinyağını  saç bakım formunda kullanmak için farklı yöntemleri tercih edebilirsiniz. Maske olarak uygulanabilen zeytinyağı, tüm deriye masaj yapılarak yedirilir. Saç derisinin rahatlamasını ve yumuşamasını sağlayan bu uygulamadan sonra, ılık bir duşla temizlemek yeterlidir. Alkollü şampuan ve diğer saç temizleme ürünlerine karşı hassasiyet gösteriyorsanız doğal içeriğiyle öne çıkan zeytinyağlı sabunları kullanabilirsiniz. Saçlardaki dökülme ve zayıflık problemini kontrol altına almak için duş öncesinde zeytinyağı uygulayarak ortalama 40 dakika boyunca bekletebilirsiniz.

Zeytinyağı Yüze Sürülür Mü?

Zeytinyağının doğrudan yüze sürülmesi alerjik reaksiyonlara sebep olabileceğinden çeşitli maskelerin içerisinde ürünü kullanabilirsiniz. Cilt bakımı için evde hazırlayacağınız maskelerin daha besleyici hâle gelmesi için 1 çay kaşığı kadar zeytinyağı kullanabilirsiniz. Ciltteki kuruluk ve sivilce gibi problemlerin azaltılmasını sağlayan zeytinyağını pamuk yardımıyla hazırladığınız maskelere ekleyerek ılık suyla durulayabilirsiniz.

Zeytinyağı ve beyaz havlu bulunur sabunun yanında.


Zeytinyağı Bele İyi Gelir Mi?

Zeytinyağının kas güçlendirici içeriği, bel ve çevresindeki ağrıların hafiflemesine yardım eder. Özellikle kas tutulması, fıtık ve sertleşme gibi problemlerin azaltılması için zeytinyağını masaj jeli olarak kullanabilirsiniz. Masaj hareketlerinin daha rahat ve etkili hâle gelmesini sağlayan zeytinyağı, kendi ısısıyla ağrıların azaltılmasına katkı sağlar. 

Siz de faydaları saymakla bitmeyen zeytinyağını bakım rutinlerinize eklemek için  Agarta Bitkisel Kozmetik doğal ürünlerini inceleyebilir, ihtiyacınıza uygun ürünleri bir tıkla sepetinize ekleyebilirsiniz.
IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.